Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
10:35
sputniknews.com, Vestionline A

Lavrov: Vašington neće moći od Rusije da napravi slugu Amerike

"Rusija se nada da približavanje novih predsedničkih izbora u SAD neće dovesti do daljeg pogoršanja odnosa", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

EPA/Sergei Ilnitsky
Sergej Lavrov

- Naravno, može se očekivati da će se sa približavanjem narednih predsedničkih izbora u novembru 2020. pojedini političari u Vašingtonu aktivnije i upornije preduzimati pokušaje da igraju na "rusku kartu". Nadamo se da to neće dovesti do daljeg podrivanja osnova bilateralnih odnosa koji ionako nisu u najboljem stanju - rekao je šef ruske diplomatije.

Međutim, Lavrov je ukazao da se Moskva već navikla da oportunistički faktori povezani sa američkom unutrašnjom politikom utiču na bilateralne odnose Rusije i SAD i stvaraju dodatne poteškoće u izgradnji dijaloga.

- U poslednje vreme stepen njihovog uticaja (unutrašnjih političkih faktora SAD) čak i ne zavisi od toga u kojoj fazi predizbornog ciklusa se nalaze Sjedinjene Američke Države - dodao je on.

Lavrov smatra da normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD i njihovih pokušaja da izvrše ekonomski i vojnopolitički pritisak na Rusiju.

- Konstantno se zalažemo za razvoj normalnog, predvidivog dijaloga sa Sad na osnovu principa uzajamnog razmatranja i poštovanja interesa - rekao je Lavrov.

Zbog ovakvih akcija Vašingtona odugovlači se rad u važnim bilateralnim i međunarodnim oblastima, uključujući i one vezane za održavanje stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Lavrov ističe da Vašington neće moći da od Rusije napravi sredstvo za služenje interesima Amerike. Ministar je istakao da je glavni problem u odnosima Moskve i Vašingtona to što SAD nikada nisu smatrale taj odnos kao vredan. Prema njegovim rečima, Rusija je objekat za američki politički establišment.

- Mi smo satanizovani da bi se Evropa držala u disciplini i ojačale evroatlantske veze. Ili, na primer, sada se ozbiljno raspravlja o tome kako da se Rusija iskoristi protiv Kine. A i pokušaji da se inspiriše smena vlasti u našoj zemlji ili promena u ruskoj politici, a mnogi u Vašingtonu pate od takve iluzije, diktirane željom da od nas učine sredstvo za služenje američkim interesima - rekao je Lavrov.

- Znamo zemlje koje su Amerikanci uspeli da prisile na takvu ulogu (sredstva), ali, naravno, sa nama to neće uspeti - dodao je ministar.

Komentarišući mogući susret ruskog i američkog predsednika, Lavrov je rekao da je za sada teško reći gde i kada bi se mogao održati novi sastanak, ali da je ruska strana otvorena za to.

- Što se tiče kontakata na najvišem nivou, predsednik Putin je na konferenciji za medije posle samita G20 u Buenos Ajresu izjavio da je otvoren za sastanak sa američkim predsednikom kada za to bude spremna američka strana. Sada je teško reći gde i kada može doći do takvog kontakta - objasnio je Lavrov.

Prethodni američki predsednički izbori održani 2016. godine i završeni pobedom Donalda Trampa, bili su praćeni preuveličavanjem teme "mešanja" Rusije u američki izborni proces zbog čega je u SAD pokrenuta istraga. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online