Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
05:00
P. Vitković - Vesti A

Deci hram da ostavimo

Drugi put u roku od pola godine parohija Svetog Simeona Mirotočivog iz Utrehta organizovala je veče srpske kulture i zabave u cilju sakupljanja sredstava za kupovinu hrama. Pod sloganom Složno za hram vredni parohijani ovog mesta u centralnoj Holandiji dali su sve od sebe, kako u realizaciji ove dobrotvorne večeri novčanim prilozima, tako i trudom da ovo veče uspe, da se svi gosti osećaju kao kod kuće, a sve uz trpezu punu domaćih specijaliteta i uz zvuke srpske trube.

P. Vitković
Stihovi na srpskom: Pesnik Vjekoslav Vukadin

Organizacijom ove dobrotvorne večeri sakupljeno je 2. 570 evra. Od te sume privrednik Stevo Vulević u ime svoje firme Stevo Schildersbedrijf priložio je za kupovinu hrama 1.000 evra.

- Nadamo se da će ovakvih primera biti više - izjavio je povodom ove donacije Milosav Barjaktarović, predsednik upravnog odbora parohije.

Barjaktarović je istakao da onaj koji daje za hram ne gradi samo Božji dom, već i sebe.

- Ugrađujemo i sebe u hram, a daće Gospod da sagradimo nama, našoj deci i budućim pokolenjima.

Program je otvorila Sofija Marinović, vođa crkvenog hora parohije, koja je na vidno oduševljenje prisutnih otpevala nekoliko duhovnih i narodnih, izvornih pesama. Pesnik Vjekoslav Vukadin recitovao je stihove svojih pesama, a Milena Babović je kroz pojašnjenje o značenju i izradi ikona potom otvorila licitaciju ikona koje je ikonopisac i prijatelj parohije Željko Vulević iz Savinog Sela u Vojvodini donirao za kupovinu hrama.

Kupljeno je ukupno pet ikona, od kojih su četiri otišle u domove parohijana Nikolića, Milićevića, Samardžića i Zoranovića.

Saša Samardžić je jedan od kupaca ikone:

- Nešto me privuklo zidu gde su stajale izložene ikone. Te tople boje delovale su primamljivo za oko. Kada sam prišao, pogled mi je pao na Presvetu Bogorodicu i nešto neopisivo mi je nalagalo da baš tu ikonu ponesem u svoj dom kao dokaz moje ljubavi za našu porodicu. Ujedno sam pomogao parohiju svojim skromnim doprinosom - kaže Saša.

Željku Vuleviću je ikonopisanje, kako sam kaže, hobi.

- Ljubav prema slikarstvu sam uz malo talenta posvetio ikonopisanju i tako izražavam pravoslavnu veru. A ovo veče je organizovano da sačuvamo našu pravoslavnu veru i srećan sam što svojim ikonama mogu da pomognem.

U sklopu kulturnog dela programa otvorena je u obližnjoj sali i izložba slika slikarke Jelene Jeftić, inače učiteljice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Utrehtu.

Najmlađi su se družili u svom ćošku

Sve prisutne potom je zabavljao orkestar trubača Bobana Nikolića, koji se potrudio da se pozitivna energija prisutnih pretvori u zajedničko kolo i slavlje.

Dogovor da se u skorije vreme ovo uspešno druženje ponovi, imajući u vidu da su ovakvi skupovi i izuzetna prilika da se najmlađi naraštaji Srba u Holandiji upoznaju i povezuju.
Odrastao uz SPC

Nikola Nikolić (15) je na ulazu prodavao ulaznice i bonove za konzumaciju. O tome zašto se odazvao akciji Složno za hram, kaže:

- Ja sam odmalena subotom u Dopunskoj školi "Stefan Nemanja" jačao pripadnost svom srpskom narodu i osetio ponos što su mi koreni tako lepi, a veza s maticom jaka. Takođe kroz druženje sa decom u našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi sam osetio gde pripadam. Drugarstvo stečeno u našoj školi i crkvi postalo je trajno i iskreno. Kroz akciju Složno za hram ta osećanja pripadnosti su se još više pojačala. Bilo mi je zadovoljstvo i čast što sam mogao da pomognem, da budem deo jedne veće priče.

Službe u Luteranskoj kapeli

U parohiji Svetog Simeona Mirotočivog službe obavlja sveštenik iz Roterdama Goran Kovačević. Osnovana je 2003. godine i pripada, kao i ostale holandske parohije SPC Eparhiji zapadnoevropskoj koja ima sedište u Parizu. Bogoslužbeno mesto parohije nalazi se odnedavno u zgradi Luteranske kapele na adres i Woundenbergseweg 38, 3701 BC Zeist, nadomak Utrehta. Službe su nedeljom, u proseku dva puta mesečno i o velikim praznicima.

Red, rad i sabornost

Humanitarnoj večeri je prisustvovao i Bojan Ilić iz Švajcarske i ohrabrio zemljake rečima da se sve može postići marljivim radom.

- Red, rad i disciplina su ključne reči kako bi se srpske zajednice širile i cvetale - rekao je on, na šta su prisutni dodali da sve to pada u vodu ako uz sav taj znoj i muku nema vere i ljubavi među Srbima.

Ikone Željka Vulevića

Ilić je apelovao na sabornost i zajedničko delovanje prema matici "kako nas Srbija više ne bi tretirala samo kroz enormne devizne doznake koje stižu iz dijaspore".

Ugledati se na Grke

Priredbi u Utrehtu prisustvovao je i Zoran Jovičić, predsednik i osnivač Srpskog svetskog kongresa dijaspore. Jovičić je, praveći paralele s našim zajednicama širom sveta, potvrdio da parohijska zajednica gradi pojedinca i da su pojedinci uspešniji kada su deo zajednice.

- Potrebno je da se srpske zajednice u dijaspori mnogo više povezuju, posećuju i udružuju - rekao je Jovičić i istakao da je potrebno da se srpske zajednice mnogo više hvale svojim uspesima koje postižu u zemljama u kojima borave.

Dodao je da dijaspori generalno nedostaje medijska zastupljenost u Srbiji kao matici svih Srba.

Zemljacima u Utrehtu je savetovao da se - radi svoje afirmacije i postizanja cilja - kupovine hrama, ugledaju na Grke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online