Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.08.2010.
02:07 >> 00:34h
Vestionline A

Kipar: Srbiji će biti teško u UN

Generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Kipra Nikolas Emiliu izjavio je za BBC da Kipar neće priznati Kosovo, ali i da će Srbiji biti teško da dobije podršku u Ujedinjenim nacijama, ističući da tekst koji je predložila Srbija može da bude osnova za konačni predlog.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav kiparske vlade o rezoluciji koju je predložila Srbija, Emiliu je rekao da je ta rezolucija predmet razgovora među evropskim partnerima Kipra koji pokušavaju da dođu do zajedničkog stava prema tom pitanju.

Nikolas Emiliu (desno)


"Budući da se o tome trenutno razgovara, pre svega u sedištu UN u Njujorku i to na nivou ambasadora zemalja članica Evropske unije, ne bih da detaljno govorim o našem stavu. Reći ću samo da tekst koji je predložila Srbija može da bude osnova za konačni predlog", naglasio je Emiliu.


On je dodao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude jasno da li će unutar EU moći da se postigne jedinstven stav.

Ne kritikujemo nikoga

 

Emiliu je napomenuo da Kipar neće javno kritikovati nijednog od 22 evropska partnera koji su zauzeli drugačiji stav.


"Cilj nam nije da uđemo u javno sporenje sa našim evropskim partnerima. Na nivou EU smo se još u decembru 2007. godine složili da se oko ovog pitanja ne slažemo. Na jednoj strani je pet zemalja, na drugoj su 22. I međusobno poštujemo odluke koje smo doneli."


"Tačno je da to neće biti lako, ali moramo da pokušamo i da iscrpimo sve mogućnosti. Ako na kraju ne bude zajedničkog stava, onda će svaka zemlja EU glasati u skladu sa svojom državnom politikom", precizirao je on.


"Naš stav je svakako drugačiji od stava Velike Britanije. Mi nećemo priznati Kosovo", kategoričan je Emiliu.


On je objasnio da je to principijelni stav koji je istovremeno i posledica situacije na Kipru.


"Svi naši partneri razumeju da je ovo pitanje za nas od egzistencijalnog značaja, iako se Kosovo i Kipar veoma razlikuju, i na te razlike na dva mesta ukazuje i Međunarodni sud pravde", podsetio je Emiliu.


On je ocenio "da neće biti lak poduhvat da Srbi ubede Generalnu skupštinu da usvoji njihov predlog rezolucije u sadašnjem obliku".


"Biće vrlo teško s obzirom na mišljenje suda. Ali, gledano sa stanovišta državnih interesa jasno nam je šta Srbi pokušavaju da postignu", rekao je Emiliu, ističući da Srbija nije imala izbora nego da postupi onako kako je postupila i da ne vidi da je pred njom bila neka druga opcija.

Slovačka neće promeniti stav posle saopštavanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i neće priznati Kosovo, potvrdio je ministar inostranih poslova te zemlje Mikulaš Džurinda.


"Nije neophodno da se bilo šta menja. Naš stav je poznat, od samog početka, i još uvek je važeći. Ne vidim ikakav razlog za bilo kakve promene", rekao je Dzurinda, nekadašnji premijer Slovačke, u razgovoru za sutrašnje "Novosti".


On je dodao da Slovačka "pokušava da pomogne svim procesima koji bi vodili ka bilo kakvoj vrsti razumevanja između Beograda i Prištine".


"To je naš čvrst stav. Nismo protiv Kosova. Mi smo za miroljubivo i perspektivno rešenje za ovo pitanje. Želimo da budemo deo politike koja će podsticati evropske institucije i Beograd na najviši nivo komunikacije", rekao je Dzurinda.


Šef slovačke diplomatije je istakao da među zemljama Evropske unije postoje određene razlike, ali postoje i određena pitanja oko kojih se svi slažu.


"Pogledajte poslednju deklaraciju (visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton. U njoj je istaknuto da treba da se bliže sarađuje s Beogradom nego ranije i to je nešto što bi moglo da se shvati kao zajednički pristup svih 27 zemalja članica ovom pitanju", naglasio je on.


Dzurinda je rekao da nema spoljnih pritisaka na Slovačku da prizna Kosovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online