Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.11.2018.
10:00
K. Marković - Vesti A

Endrjuz "oduvao" opoziciju

Danijel Endrjuz proglasio je pobedu Laburističke partije na redovnim parlamentarnim izborima, tako da će i u naredne četiri godine ostati na mestu premijera Viktorije. U novom sazivu Parlamenta laburisti će imati čak 55 mandata, liberalno-nacionalna kolacija 14 mandata, dok su stranka Zelenih i druge partije ostale bez političkih predstavnika.

EPA/James Ross
Daniel Endrjuz

Ubedljivom pobedom laburisti su dobili veliko poverenje birača, ali su gotovo izbrisali liberalno-nacionalnu koaliciju koja je u odnosu na prošle izbore ostala bez čak 23 poslanička mandata. Politički anatlitičari navode da su na ovim izborima u Viktoriji Liberali doživeli istorijski poraz jer su ostali bez čak šest odsto podrške biračkog tela. Jedan od ključnih razloga poraza liberala je razočaranje birača u federalnu vladu, pa su problemi iz Kanbere uništili pokušaje opozicije da dođe na vlast u Viktoriji.

Odmah po zatvaranju birališta, tokom pristizanja prvog biračkog materijala u partijske štabove, bilo je jasno da su laburisti sigurni pobednici pošto su pozitivnom kampanjom, uz obećanja o nastavku investiranja u kapitalne investicije, saobraćajnu infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, uspeli da dobiju poverenje birača. Prema preliminarnim rezultatima Laburisti su uspeli da zadrže izuzetno ključna mesta - Karumu, Mordialoku i Bentliju. Uz to, bili su na putu i da  preuzmu većinu u izbornim jedinicama koje je do ovih izbora držala koalicija: Krenbornu, Maunt Vejverliku, Basu, Boks Hilu, Burvudu, Kolfildu, Ferntri Galiju, Houtornu, Riponu, Morvelu, Monbalku, Bejsvotru, Napijen i Saut Barvonu.

U Prahranu i centralnom gradskom području Melburna laburisti su mandate preuzeli od stranke Zelenih. Premijer Danijel Endrjuz je došao na vlast 2010. godine sa samo četiri mesta razlike u odnosu na Liberale, pa je subotnja pobeda time još i značajnija.

Odličan posao Deklana Martina

Svi koji poznaju Melburn znaju da Brajton nije tradicionalno laburističko uporište. Stoga je uspeh 19-godišnjeg Deklana Martina, najmlađeg laburističkog kandidata na ovim izborima, izuzetno značajna. Uspeo je da za blizu 10 odsto smanji podršku liberalnog kanidata i bio je na putu da osvoji poslanički mandat u toj konzervativnoj izbornoj jedinici od Džejmsa Njubarija.

Martin je, inače, u Laburističku partiju ušao samo dva meseca pred početak kampanje i važio je za apsoultnog autsajdera.

- Prijatelji, građani Viktorije su danas nadmoćno odobrili pozitivne i optimističke planove za našu državu - rekao je Danijel Endrjuz proglašavajući pobedu na izborima, uz ovacije članova stranke na skupu u Malgrejvu.

- Ponosan sam na tim koji je ovo uspeo, na ono što smo postigli tokom prošle godine. Želim da se zahvalim svakom članu tima pojedinačno i svima koji će biti deo buduće snažne, stabilne i većinske vlade - rekao je 46-godišnji Endrjuz.

U prisustvu supruge i troje dece premijer se posebno zahvalio građanima na ukazanom poverenju da još četiri godine vodi Viktoriju.

Tri sata posle zatvaranja izbornih mesta lider opozicije Metju Gaj priznao je poraz i čestitao je pobedu Danijelu Endrjusu.

- Svima širom države koji su glasali za nas, želim da se zahvalim - rekao je lider opozicije.

- Svaki dan proveden u opoziciji je dan bliže osvajanju vlasti, međutim, ovo nije bila naša noć. Svesni smo toga, ali naše vreme će ponovo doći - rekao je Metju Gaj priznajući težak poraz.
Težak neuspeh liberala u Viktoriji posebno će se analizirati u Kanberi jer je premijer Skot Morison dobio jasnu poruku da se i njemu smeši poraz na sledećim federalnim izborima, ali još važnije je koliko je odluka o smeni Malkoma Turnbola ostavila šokante posledice na biračko telo. Bilo kako bilo, prema informacijama do zaključenja ovog broja, Laburisti su bili na putu da osvoje čak 66 od 88 mesta u Parlamentu Viktorije. 

Gaj se povlači?

Do subote uveče Izborna komisija prebrojala je oko 75 odsto prvih preferencijalnih glasova. Ankete pre samih izbora ukazivale su da se laburistima smešila ubedljiva većina u Parlamentu, odnosno da će osvojiti 54 odsto glasova, dok se za manjiske partije smatralo da neće preći cenzus. Stoga je Lider opozicije Metju Gaj ostavio moguchnost da će nakon poraza na izborima napustiti mesto lidera stanke.

Glasali i poštom

Više od 1,3 miliona birača u Viktoriji iskoristilo je mogućnost da glasa, a gotovo 250.000 ljudi to je učinilo posredstvom pošte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online