Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.11.2018.
00:12
Z. Mirković - Vesti A

Kristijan Štrahe za "Vesti": Nema mira bez Srbije

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije ( FPOe) Hajnc-Kristijan Štrahe ističe u intervjuu "Vestima" da ima odgovornost za Austriju i radi za svoju zemlju, ali i da u mnogim oblastima ima veliko razumevanje za politiku Srbije.

Z. Mirković
Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom: Hajnc-Kristijan Štrahe

Dodaje da se ne sme dogoditi da budu zapostavljeni interesi srpske strane u rešavanju kosovskog problema. Štrahe podržava rešenje koje postignu Srbi i Albanci, pa čak i korekciju granica. Na izborima za Evropski parlament među kandidatima FPOe će možda biti Austrijanac ili Austrijanka srpskog porekla, dodao je Štrahe.

Da li ste menjali svoj stav da se rešenje kosovskog problema mora naći uz uvažavanje interesa Srba i da li je to pozicija koju zastupa i vlada Austrije?

- U vladi nijedna stranka nema apsolutnu većinu, već je čine dve stranke sa različitim rezultatima. Radi se o partnerstvu. Imamo koalicioni sporazum koji zahteva od nas da se ponašamo državnički i štitimo interese Austrije. Što se Srbije tiče, u mnogim oblastima postoji veliko razumevanje za srpsku politiku i ja lično imam dobre odnose sa šefom diplomatije Srbije, ali ne mogu samo voditi srpsku politiku, već imam odgovornost za Austriju i moram da radim za svoju zemlju. Međutim, smatram da se ne sme dogoditi da se ne usliši srpska strana i da budu zapostavljeni njeni interesi.

O tome ćemo brinuti. Najvažniji je ekonomski razvoj na Balkanu, tako i da na Kosovu postoji dobar razvoj privrede, pravna bezbednost i ravnopravnost svih stanovnika. Takođe je bitno da se svi postignuti sporazumi primene, tako i onaj o Zajednici srpskih opština, ili u vezi taksi, kada je reč o CEFTA. Takse koje su uvedene, ponavljam, protivne su sporazumu. Neophodno je da i sa evropske strane jasno zahtevamo primenu sporazuma. Verujem da je put kojim su krenuli predsednik Aleksandar Vučić i ministar Dačić u pregovorima vezano za moguće promene granica, dobar pristup.

Ako se uspe u tome, u interesu obe strane, a ujedno uz dobijanja ravnopravnog tretmana srpske manjine na Kosovu, onda verujem da je moguće imati sveobuhvatni paket, na osnovu kojeg bi Srbija i Kosovo mogle da pristupe EU. Mi takvom rešenju nećemo stajati na putu.

Na osnovu poslednjih dešavanja, stalnih provokacija Prištine, da li uopšte dijalog ima više smisla?

- Potrebno je voditi dijalog, jer ako se ne vodi ne može se ništa promeniti. Ko odbija dijalog i ne želi da seda za pregovarački sto moraće računati s tim da se njegov stav neće uslišiti. Mislim da je zbog toga potrebno da se jasno na pregovaračkčom stolu stav učini vidljivim. Imam razumevanje za to da kosovska vojska nije prihvatljiva. Postoji još mnogo otvorenih pitanja, kao što je Rezolucija UN 1244, koja je otvoreno poglavlje.

Zbog svega toga je potrebno nastaviti dijalog, preko kojeg se može doći do nekog rezultata, kao što je inicijativa o rešenju putem promene granica. Taj dogovor bio bi moguć samo ako bi Albanci i Srbi imali ista prava, ako bi se time obezbedili mir i stabilnost i da se više obe strane ne miniraju. Činjenica je da su postojale provokacije i to treba izbegavati. Sporazumi moraju da se primene i strane vrate za pregovarački sto. Ako se ne uspe u pronalaženju rešenja neće biti pristupa u EU. To je uslov koji mora biti jasan obema stranama.

Da li inicijativa korekcije granica ili promene teritorija ima još šanse, imajući u vidu da je Nemačka bila protiv?

- Ja sam u to uveren, jer ako obe strane dogovore nešto onda nema razloga da se to minira. Ako to rešava Gordijev čvor onda mora svakome biti u interesu, a posebno i Nemačkoj, da podrži nešto što bi donelo održivi mir, stabilnost u regionu. Miniranje dogovorenog rešenja ugrozilo bi mir i stabilnost u regionu.

Iduće godine imamo izbore za Evropski parlament, a mogući su i izbori u Beču, da li će FPOe ponovo biti jedina stranka koja će austrijskim Srbima omogućiti da imaju svoj glas?

- Što se Srbije tiče, naš stav je da je to bez sumnje najvažnija zemlja na Balkanu, glavna snaga u tom regionu kada je reč o garanciji mira i stabilnosti. Ništa od toga nije moguće bez Srbije. Odnosi Austrije i Srbije su dobri, a što se ekonomije tiče, mi smo među najvećim trgovinskim partnerima, naše kompanije su otvorile 18.000 radnih mesta u Srbiji.

U Austriji imamo veliki broj Srba, Austrijanaca srpskog porekla, koji su se dobro integrisali i koji su značajan sastavni deo naše zemlje, a koji se i kod nas u stranci angažuju. Imamo poslanika u bečkoj skupštini Nemanju Damnjanovića, ali i puno članova i funkcionera na opštinskom nivou. Biće možda i kandidata na izborima za Evropski parlament - Austrijanac ili Austrijanka srpskog porekla. Imamo dobru saradnju sa srpskom zajednicom.

Z. Mirković
Ilija Tufegdžić, Štrahe, Konstantin Dobrilović i Nemanja Damnjanović

Manji porezi, veće plate i penzije

Da li smatrate da srpska zajednica podržava rad vlade čiji ste član?

- Uveren sam u to, jer ono što smo osigurali od kada smo u vladi, a to je skoro godinu dana, u mnogim važnim oblastima donelo je poboljšanja. Dolazi najveće poresko rasterećenje, na osnovu kojeg će porodice dobiti 1,5 miliona evra dodatno novca.

Čak i oni koji imaju minimalne plate dobijaće više para, a i oni koji plaćaju porez dobijaće više novca za decu. To je ogromno rasterećenje. Kod manjih i srednjih primanja smo počeli da smanjujemo opterećenje ukidanjem osiguranja na nezaposlenost. Obezbedićemo da oni koji rade dobijaju veće plate. Idemo i ka povećanju minimalne penzije na 1.200 evra za one koji su radili više od 40 godina.



 

POVEZANE VESTI

Petak 23.11.2018. 02:01
Па ово више није ни смешно. После три деценије Германи налазе разумевање за политику Србије. Данас немају другог избора и бесни су на Кроате што им није пошло за руком да униште Србе на Балкану па су забранили Кројцерска домовинска обележја. А до јуче су кукали како су Срби кривци за Први Светски рат.
Petak 23.11.2018. 02:01
Па ово више није ни смешно. После три деценије Германи налазе разумевање за политику Србије. Данас немају другог избора и бесни су на Кроате што им није пошло за руком да униште Србе на Балкану па су забранили Кројцерска домовинска обележја. А до јуче су кукали како су Срби кривци за Први Светски рат.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online