Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.11.2018.
00:44
Gorana Gligorević A

Kanadski lekari spasavali Srbe

Povodom stogodišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu foto-izložbu i predavanje o kanadskim medicinskim misijama u Srbiji i na Solunskom frontu organizovali su Generalni konzulat Srbije u Torontu i Srpska nacionalna akademija.

pixaby.com
Foto: Ilustracija

Položen je i venac ispred spomen-ploče u holu Medicinskog fakulteta koju je Srpska nacionalna akademija postavila 1984. u znak zahvalnosti kanadskom medicinskom osoblju za pružanje medicinske pomoći srpskoj vojsci i civilima tokom Velikog rata. Članovima srpske zajednice, kanadskim studentima srpskog porekla, te predstavnicima sedam konzularnih misija u Torontu govorili su generalni konzul Srbije Vasilije Petković i Rajko Radojević, doktor istorijskih nauka i dugogodišnji član SNA, dok je sveštenik Jovan Marjanac blagoslovio skup.

Generalni konzul Vasilije Petković naglasio je humanu i humanitarnu stranu učešća kanadskih misija u Srbiji i na Solunskom frontu.

- Kanađani su pružali finansijsku i medicinsku pomoć, a bilo je i pojedinačnih volontera koji su išli da pomognu Srbiji i njenom narodu. Medicinsko osoblje u svakom ratu je podjednako važno kao i vojska, a Srbiji, koja je tokom četiri godine Prvog svetskog rata podnela strašne gubitke, svaka takva pomoć bila je izuzetno važna. Ova izložba i predavanje lep su način da se sazna više o tim misijama i humanosti kanadskih lekara i medicinskih sestara u tadašnjim odsudnim momentima za Srbiju. Srpski narod to pamti i zahvalni smo za sve što su Kanađani tada uradili. Istovremeno, na ovaj način se podsećamo i na savezničko prijateljstvo Srbije i Kanade u dva svetska rata - rekao je konzul Petković.

Rajko Radojević je najpre objasnio istorijske uslove i kontekst početka Prvog svetskog rata i napada Austrougarske monarhije na Srbiju.

- Kad je Austrougarska objavila rat Kraljevini Srbiji 28. jula 1914. godine, Srbija je bila potpuno nespremna da se bori u trećem ratu u roku od dve godine. Ipak, kad je Austrougarska napala 12. avgusta, posle četiri dana krvavih borbi srpska vojska potisnula je neprijatelja preko granice, a bitka na Ceru prva je pobeda saveznika u Velikom ratu - naglasio je Radojević.

On je dodao da, međutim, za Srbiju nije bilo vremena ni prilike da se pobeda slavi.

- Više od 60.000 ratnih zarobljenika zaraženih tifusom velikom brzinom su raširili zarazu, tako da je epidemija tifusa buknula u leto 1914. godine. Nekoliko stotina hiljada ljudi je umrlo, a medicinsko osoblje je preplovljeno. Srpska vlada poslala je dramatičan apel za pomoć: potrebni su bili lekari i medicinske sestre, tehničari i vozači amblantnih vozila i sanitetski materijal. Među zemljama koje su poslale svoje medicinske radnike u Srbiju i na Solunski front bila je i Kanada - podsetio je Radojević.

Među doktorima bilo i šest žena

Dr Rajko Radojević je govorio i o doprinosu, plemenitosti i hrabrosti kanadskih medicinskih radnika koji su u ime slobode, pravde i humanosti spasavali ljudske živote, često pritom žrtvujući vlastite. On je podsetio i da je među njima bilo i šest žena doktora: Irma Le Vašer, Ela Kembel, Skarlet Singe, Herijet Kokburn, Edna Mari Gest, Onorija Somervil Kir i Ketrin H. Trejvis. Neke od njih su zajedno sa srpskim narodom i vojskom prošle albansku golgotu. Kao znak zahvalnosti za sve što su uradili za Srbiju i njen narod, kralj Petar je mnoge Kanađane, članove medicinskih misija, odlikovao najvećim državnim odlikovanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online