Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
22:46
Vestionline, Tanjug A

Uprava Notr-Dama se oglasila o kosovskoj zastavi

Uprava Bogorodične crkve u Parizu saopštila je da je odluka o stavljanju zastave samoproglašenog Kosova unutar hrama povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u Parizu koja je u katedralu Notr-Dam stigla iz Jelisejske palate.

Twitter/qendrimrgashi
 

Srna prenosi izjavu koju je za Frans pres dao neimenovani portparol crkve koji je objasnio da je odlučeno da se istaknu zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate.

Portparol je poručio da "Notr-Dam ne zauzima ničiji stav niti se bavi diplomatijom", prenosi Blic.

U subotu se pojavila vest da je u pariskoj katedrali Notr-Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta i zastava tzv. Kosova, što je na Tviteru objavio Ćendrim Gaši, koji se predstavlja kao ambasador privremenih prištinskih institucija u Parizu.

Zastave su u toj katedrali postavljene u okviru obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Kako je podsetio b92.net, savezničke snage u tom ratu činile su Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Tokom Prvog svetskog rata, nakon poraza i povlačenja srpske vojske u jesen 1915. godine, austrougarske jedinice su okupirale severni deo Kosova, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane). 

Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, na Kosmetu su bili dočekani kao oslobodioci. Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku, dok su Bugari zaveli okrutan okupacioni sistem.

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, Kosovo i Metohiju su u oktobru zauzele jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 

U Parizu se 11. novembra obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači. 

Spekulisalo se da će tokom tog događaja biti postignut "konačni odgovor o Kosmetu", ali je Vučić na nedavnoj konferenciji za medije rekao da "ne zna zašto su se svi toliko uzbunili i zašto očekuju da se nešto desi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online