Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2018.
23:57
sputniknews.com, Vestionline A

NATO planira da prouči uticaj vremenskih uslova na lasersko oružje

"Severnoatlantski savez planira da ispita kako vremenski uslovi utiču na efikasnost laserskog oružja", piše u dokumentu Naučno-tehničke organizacije NATO-a. U tekstu se navodi da bi u budućnosti sisteme sa laserima visoke preciznosti mogle da koriste i članice NATO-a, ali i njihovi "protivnici".

youtube.com/Study IQ education
 

U vezi sa tim, NATO namerava da u praksi ispita kako će laser raditi "u različitim konfliktnim situacijama i u različitim geografskim zonama".

Takva istraživanja već su sprovođena i njihovi rezultati su svima poznati. Organizovanje ponovljenih eksperimenata može se diktirati ne samo vojnim nego i geopolitičkim zadacima, ističu stručnjaci.

"U oblasti razvoja sistema opremljenih laserima visoke snage postignut je toliki napredak da je vrlo verovatno da će se u bliskoj budućnosti članice NATO-a suočiti sa situacijom u kojoj će koalicione sile ili protivnici upotrebiti ove lasere", tvrdi se u projektu NATO-a.

Severnoatlantska alijansa je zaključila da ne treba oklevati, već da je potrebno ispitati kako laser radi u različitim geografskim zonama. Posebna zabrinutost vojnog bloka povezana je sa pretpostavkom da atmosferski uslovi mogu značajno da smanje ubojitost laserskog zraka.

"Padavine, vlaga, aerosoli i drugi nepovoljni uslovi mogu silno uticati na laserske zrake. Pošto će ovo imati posledice na opseg, ubojitost i neophodno trajanje zračenja, pre upotrebe lasera neophodno je kvantificirati mogući uticaj vremenskih uslova kako bi se pravilno isplanirala i sprovela upotreba lasera na svim etapama neutralizacije cilja", naglašava se u dokumentu.

Planirano je da ispitivanja budu sprovedena do 2021. godine, a o njihovim rezultatima će biti obaveštene sve članice alijanse, kao i Australija.

U međuvremenu su naučnici već eksperimentisali sa laserskim oružjem, a eksperimenti su pokazali da je takvo naoružanje efikasno samo u idealnim vremenskim uslovima, ističe vojni stručnjak i urednik magazina "Arsenal otečestva" Aleksej Leonkov.

- Eksperimenti sa laserskim oružjem su pokazali da njegove sposobnosti opadaju ne samo sa rastojanjem nego i u uslovima atmosferskih pojava kao što su sneg, kiša, magla. Znači, ako se vazdušna meta krije iza oblaka, nemoguće ju je uništiti. U najskorijoj budućnosti korišćenje laserskog oružja u gustim slojevima atmosfere nije predviđeno - naglasio je stručnjak.

Leonkov je takođe napomenuo da se Amerikanci odavno bave razvijanjem laserskog oružja. U julu 2017. godine američka ratna mornarica je izvestila o testiranju laserskog oružja u Persijskom zalivu, kada je desantni brod "Pons" pomoću lasera uništio mali dron, ali to se odvijalo u idealnim vremenskim uslovima.

Široka upotreba laserskih sistema je i dalje izazov, smatra predsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov.

- U ovoj fazi je verovatnoća upotrebe laserskih sistema kao ravnopravnog oružja veoma mala, jer na njega utiču različiti faktori sredine u kojoj se koristi, na primer gustina vazdušnog sloja, uticaj vremenskih uslova, na primer kiše, koja stvara refleksiju. Pored toga, imajući u vidu da je ovo energetsko oružje, ono je veoma podložno temperaturnim uticajima - naglasio je stručnjak. Prema njegovim rečima, lasersko oružje trenutno služi kao sistem za navođenje i ciljanje, a za korišćenje takvog oružja kao odvojene borbene jedinice potreban je ozbiljan tehnološki razvoj.

Međutim, NATO, a pre svega SAD, polažu velike nade u lasersko oružje.

- SAD pokušavaju da istaknu svoje prioritete. Nakon što je svet saznao o našim uspesima u razvoju novih vrsta oružja, SAD su morale da prebace laserske sisteme u Evropu i naravno da to pokazuje želju SAD da povećaju svoje sposobnosti - izjavio je doktor političkih nauka Andrej Koškin.

Podsetimo da je u martu ove godine američka vojska prebacila u Nemačku oklopni transporter "Strajker", koji je opremljen mobilnim visokoenergetskim laserom. Prema saopštenju Pentagona, transporter bi trebalo da dopuni tradicionalne raketne sisteme protivvazdušne odbrane, a pomoći će i u proceni mogućnosti takvog lasera u evropskim uslovima.

Vašington je naglasio da će demonstracija takvog oružja podstaći druge zemlje-članice NATO-a da sarađuju sa SAD na stvaranju novih sistema za obuku na teritoriji Evrope, čiji bi uslovi omogućili testiranje laserskog oružja bez ikakvih ograničenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online