Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.10.2018.
12:57
Sputnjik, Vestionline A

Lavrov o istupanju SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija za ne vidi rešenje o istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

EPA/Clemens Bilan
Sergej Lavrov

- Kada je reč o stavu SAD o Sporazumu o likvidaciji raketa, ja još nisam čuo odluku predsednika SAD. Čuo sam izjave o namerama, čuo sam reakcije u samim SAD, reakcija je prilično protivrečna. Izražavaju se i stavovi podrške i mišljenja koja da je ova namera pogrešna - istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegom sa Madagaskara Elua Duvuom

Lavrov je naveo da će Rusija sačekati zvanično objašnjenje Sjedinjenih Američkih Država o ovom Sporazumu i tada odrediti svoj stav o Sporazumu.

- Postoji mišljenje o tome, koje je konkretno izložio senator Bob Korter da, kako on smatra, to ne znači nameru da se istupi iz Sporazuma, već označava nameru da se on promeni - istakao je ministar.

Vašington zasad nije pokrenuo zvaničnu proceduru istupanja iz Sporazuma, rekao je Lavrov.

- U samom Sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa postoji propisana procedura koja predviđa mogući izlazak iz ovog sporazuma. Ali ova procedura još nije aktivirana - naglasio je Lavrov. 

- Sačekaćemo zvanična objašnjenja naših američkih kolega. Ako Džon Bolton bude spreman da to uradi mi ćemo ga, naravno, saslušati i tek tada proceniti situaciju. Ako nameravaju to da urade preko drugih kanala, bićemo spremni i za te kontakte i tada ćemo već formirati svoj stav, polazeći ne iz namere, već iz jasno izraženih odluka - dodao je ministar.

Komentarišući mogućnost istupanja SAD iz Sporazuma, Lavrov je naveo da će svaka akcija u ovoj oblasti imati reakciju.

- Naravno, kao što smo već više puta govorili, a predsednik (Rusije Vladimir) Putin potvrdio to na forumu ’Valdaj‘ u Sočiju, svaka akcija u ovoj oblasti će imati reakciju, jer se strateška stabilnost može postići samo na osnovu pariteta. Takav paritet će se održavati u svim okolnostima. Mi smo odgovorni za globalnu stabilnost i računamo da se SAD takođe neće odreći svog dela odgovornosti - istakao je ruski ministar.

Ranije je predsednik američki Donald Tramp izjavio da će SAD istupiti iz Sporazuma sa Rusijom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Tramp je optužio Moskvu da narušava taj sporazum.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.10.2018. 17:38
Strucnjaci iz Lawrence Livermore Lab, Los Alamos I Sandia Lab su stvorili nuklearna oruzja za koje su konkurentska kameno doba. . Sistemi lansiranja , navodjenja , aktiviranja bojevih glava , I otpornost tokom skladistenja , lansiranja , I neprijateljskih protivmera su 100% poboljsana u odnosu na prethodne sisteme .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online