Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
00:11
Vestionline, Tanjug A

DW: Merkelovoj postalo jasno da kraj mandata nije daleko

"Dojče vele" (DW) u analitičkom tekstu o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel navodi da su iza a verovatno i ispred nje turbulentni dani, i da ona, iako je tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i dalje ličila na "onu staru", na unutrašnjem planu doživljava poraz za porazom.

EPA/Olivier Hoslet
Angela Merkel

DW piše da Merkelova tokom protokolarnog rukovanja s Erdoganom nakon zajedničke konferencije za novinare nije mogla da ponudi ništa više od gorkog osmeha na licu.

Dodaje se da je, pre tog fotografisanja, Merkelova uspešno prebrodila konferenciju za novinare na kojoj je rekla da između Turske i Nemačke postoje velike razlike i da nije glumila prijateljstvo tamo gde ga nema.

DW ocenjuje i da bi moglo da se kaže da je to ponovo bila ona "stara" Angela Merkel koja se, kada se bavi velikim spoljnopolitičkim pitanjima, vodi isključivo interesima, a ne emocijama - kancelarka koja zna da proceni situaciju i koja se ne da zavesti, bez obzira na to koliko je moćan bio njen sagovornik.

Navodi se da bi suvereni nastup prilikom teške Erdoganove posete trebalo da joj bude od pomoći, pošto se samo tri dana pre toga moglo čuti: "Politička jesen kancelarke" ili "Demontaža Angele Merkel" i dodaje da bi kancelarka proteklu sedmicu najradije da zaboravi.

Proteklih osam dana za nju su bili prekretnica. Ono što je Merkelova 24. septembra rekla o ponašanju sada već bivšeg šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georga Masena, uopšte se nije uklapalo u sliku tzv. "teflon-kancelarke sa koje problemi praktično ''skliznu", navodi se u tekstu DW.

Podseća se da je kontroverzni Masen prvobitno, uz odobrenje predsednika triju vladajućih stranaka, CDU, CSU i SPD, unapređen u državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova i to sa višom platom, da bi, nakon brojnih protesta, ipak dobio novo radno mesto u Ministarstvu, ali uz staru platu.

- A kako je Merkelova reagovala na sva ta dešavanja oko Masena? Previše se rukovodila potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, umesto da ima u vidu ono što je u interesu građana. I nakon svega je još rekla: ''Veoma mi je žao zbog toga'' - piše u članku.

DW navodi da tako jasno priznavanje greške nikako ne ide uz ovu kancelarku.

- Činjenica je da je slučaj Masen u potpunosti izmakao kontroli. Izvinjenje u politici se ponekad možda i može posmatrati kao snaga, ali u ovom slučaju nije tako. Njeno izvinjenje došlo je prekasno i ono nije znak snage, već priznanje slabosti - ocenjuje DW.

Navodi se da se Merkelova već u utorak (25.9.) našla pred novim teškim ispitom - događajem za koji niko nije ni mogao da sluti da će postati "slučaj" - a to je redovni izbor predsednika poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu.

DW navodi da se, ođednom, nakon više od 40 godina, pojavio protivkandidat, pošto se dosadašnjem šefu grupe Folkeru Kauderu suprotstavio Ralf Brinkhaus, u velikoj meri nepoznat javnosti.

- S obzirom na to da se Merkelova žestoko zalagala za Kaudera, gotovo niko nije verovao u njegov poraz. Međutim, upravo to se dogodilo. Ponovo je kancelarka, drugi put u roku od 24 sata, morala da prizna poraz. I to bolan poraz. Merkelova s Kauderom ne samo da je izgubila lojalnu osobu koja joj je obezbeđivala većinu, već je još gore to što poslanička grupa više ne stoji tako disciplinovano uz Merkelovu. Kako kancelarka uopšte može nešto da uradi, ako nije u stanju da uz sebe zadrži svoje sopstvene ljude? - pita se DW.

Nemački međunarodni servis postavlja i pitanje "A šta ako i na kongresu CDU u decembru većina porekne lojalnost Angeli Merkel?"

- Da li će se ona, kao što većina posmatrača očekuje, ponovo kandidovati za mesto predsednice stranke? Na kraju krajeva, ona je više puta naglašavala da predsednik stranke i kancelar moraju biti jedna osoba. Ukoliko Angela Merkel na kongresu dobije još jedno upozorenje - ili, što je trenutno nezamislivo, izgubi poverenje - ona veoma, veoma teško može da ostane u kancelarskom uredu - navodi se u članku.

DW na kraju postavlja pitanje "Kakav zaključak ostaje na kraju ovih turbulentnih dana?"

- Angeli Merkel je najkasnije početkom prošle sedmice moralo da postane jasno da kraj njenog kancelarskog mandata nije tako daleko. I ukoliko misli da će moći sama da aranžira sopstveni odlazak sa vlasti, onda bi trebalo malo bolje da se informiše. Kancelarka je očigledno propustila vreme u kojem je mogla sama da odlučuje o odlasku sa funkcije. Na spoljnopolitičkom planu - to pokazuje Erdoganova poseta - ona još drži uzde u svojim rukama. Ali pozive na obnovu koji dolaze iz njenih sopstvenih redova, ona više ne može da nadglasa - zaključuje DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online