Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.10.2018.
10:26
blic.rs A

Krici bespomoćne dece: Seksualno zlostavljanje u dvorištu pape Franje

"Đuzepe" je rođen u siromašnoj porodici u okolini Verone, na severu Italije, s naslednim poremećajem zbog koga je ostao gluvonem. Pošto nisu mogli da mu pruže potrebnu negu, odveli su ga u lokalnu katoličku crkvu, koja ga je smestila u svoj Institut za gluvonemu decu "Antonio Provolo".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tu je naučio da komunicira standardnim jezikom znakova, ali i postao jedna od brojnih žrtava sveštenika i monaha koji su vodili ustanovu.

Kada je imao 11 godina, sveštenik koji je radio kao vaspitač u ustanovi naučio ga je "specijalne tajne znakove" za mastrubaciju, penis, anis i oralno zadovoljavanje.

- U početku nisam razumeo zašto me taj čovek uči sve to - kaže Đuzepe u emocionalnom intervjuu "Dejli bistu" u Rimu.

Sve mu je postalo jasno kada mu je jedan od sveštenika pokazao znak za "felacio" kad su bili sami, nakon čega mu je "gurnuo polni organ u usta".

Od tog trenutka, otkriva Đuzepe preko prevodioca, dok mu se suze slivaju niz obraze, sveštenici i monasi počeli su da odvode dečake u posebne prostorije, gde su ih seksualno zlostavljali. Niko nije mogao da čuje krike i plač, jer su svi bili gluvi.

- Ponekad biste videli sveštenike kako noću ulaze u spavaonicu ili drugove u suzama i tačno ste znali šta se desilo. Niste morali da čujete da biste znali - kaže Đuzepe.

Đuzepe je jedan od 67 dečaka koju je zlostavljalo 20-ak sveštenika i monaha u institutu, tvrdi tužilaštvo u Veroni, koje istražuje slučaj skoro deset godina i namerava da izvede pred sud počinioce još ove godine.

Jedan od najozloglašenijih osumnjičenih je otac Nikola Koradi, koji danas ima 83 godine. On se preselio u Južnu Ameriku sredinom 1980-tih nakon što su optužbe Đuzepea i ostalih izašle u javnost. Umesto da ga preda sekularnim vlastima, ili zatraži od crkve da bude raščinjen, biskup ga je premestio na Institut Provolo u Mendozi (Argentina). Još nekoliko sveštenika optuženih za zlostavljanje u Veroni takođe su premešteni, ali su u međuvremenu preminuli.

youtube/Fanpage.it

Koradi je u Argentini nastavio uobičajenu praksu i zadržao je posao uprkos kredibilnim informacijama iz Italije. Tamo je našao zlostavljače istomišljenike, a konačno je uhapšen 2016. pod optužbom za seksualno zlostavljanje 22 gluvoneme dece tokom 30 godina. Još tri sveštenika su uhapšena, a trenutno se u Argentini vodi više od 60 civilnih postupaka protiv sveštenika kao što je Koradi.

Početkom meseca, Asošijeted pres otkrio je forenzičku studiju na 2.000 stranice koju je Bergoljo naručio 2010. kako bi se utvrdilo da li je otac Hulio Cezar Grasi, koji je radio na institutu i osnovao dom za decu beskućnike, koju je navodno zlostavljao, i koga je sekularni sud već bio osudio na 15 godina zatvora, zaista kriv. Zaključak je bio da nije i da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Apelacioni sud nije poništio presudu protiv njega, ali ipak nije raščinjen.

Kada slučaj iz Italije dospe na sud krajem ove godine, biće to jedno od najvećih suđenja za seksualno zlostavljanje u Italiji do sada.

- Nude nam molitve, izvinjenja, pa čak i novac - kaže on.

- Ali ne mogu da nam vrte nevinost. Ne mogu da ponište te užasne stvari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online