Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.09.2018.
00:43
DW A

Putin i Erdogan hoće evropske novce za Siriju

"Moskva želi da Evropa plati za obnovu. Ruska sredstva su izgleda dovoljna samo za bombardovanje", piše nemačka štampa nakon najave da će o stanju u Siriji na jednom samitu učestvovati Merkel, Makron, Putin i Erdogan.

Epa/54607896
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

"Da li se ofanziva na Idlib može sprečiti?", pita se levo-liberalni list Frankfurter rundšau nakon najave samita o Siriji na kojem bi učestvovali lideri Nemačke, Francuske, Rusije i Turske. Tokom državne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Nemačkoj je kancelarka Angela Merkel najavila da će se tokom oktobra njih dvoje, zajedno sa Emanuelom Makronom i Vladimirom Putinom, sastati da razmotre situaciju.

Provincija Idlib, poslednji veliki bastion pobunjenika i džihadista, već mesecima se najavljuje kao poprište poslednje velike klanice u Siriji. Tamo, prema procenama, ima oko tri miliona civila i nekoliko desetina hiljada boraca među kojima su dominantni radikalni islamisti iz bivšeg fronta Al Nusra. Prema ranijem dogovoru Erdogana i Putina, ruske i sirijske snage neće kretati u ofanzivu pre sredine oktobra, dajući priliku borcima da se povuku i da se tako spreči razaranje.

"Merkel je ranije pozvala da se izbegne humanitarna katastrofa u regionu. Radi se o tome da se bori protiv radikalnih islamističkih snaga, ali da se zaštiti civilno stanovništvo. Merkel ima interesa za mir u ovoj zemlji nakon sedam godina građanskog rata kao i za povratak sirijskih izbeglica kući. Putin u međuvremenu lobira za pomoć u obnovi Sirije", piše Frankfurter rundšau.

Ranije su iznošene procene da bi obnova Sirije mogla da košta između 250 i 400 milijardi dolara. U tom svetlu ugledni Zidojče cajtung piše da bi samit četiri lidera u oktobra bio susret "dvoje koji imaju pare i dvojice kojima pare trebaju".

"Kada dođe do sastanka u oktobru, Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron moraju iskoristiti ovu konstelaciju: i Vladimir Putin kao i Redžep Tajip Erdogan trebaju Evropu ako svoju sirijsku avanturu žele da završe makar donekle uspešno."

"Moskva želi da Evropa plati za obnovu. Ruska sredstva su izgleda dovoljna samo za bombardovanje Sirije. Ankara se nada da bi logistika i isporuke mogle da idu preko Turske, da obnova Sirije može značiti i obnovu sopstvene posrnule ekonomije. U to bi se trebalo upustiti samo ako se Turska povuče iz sirijskih oblasti koje, nakon intervencije, tretira kao svoje protektorate. A Rusija mora svojim saveznicima u Damasku jasno da stavi do znanja: pare za obnovu će stići jedino ako se promene strukture moći – i na najvišem nivou" zaključuje Zidojče cajtung.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online