Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.09.2018.
14:20
Dojče vele A

Šta je sve predložio Junker?

Predsednik EK najavljuje da će ojačati granice EU, zalaže se za novi trgovinski sporazum sa Afrikom, ali i za jačanje međunarodne uloge EU.

EPA/Patrick Seeger
Žan-Klod Junker

I ponovo ukazuje na važnost regiona Zapadnog Balkana.

- Potrebna nam je definicija pristupanja zemalja Zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo - izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

U svom četvrtom, poslednjem godišnjem govoru o stanju Evropske unije on se osvrnuo i na problem evrointegracija: "Proširenje je uspešna priča, ujedinili smo Evropu istorijski i geografski". 

Ipak, glavne teme odlazećeg predsednika Evropske komisije pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu bile su migraciona politika, jačanje evra, predstojeći izlazak Velike Britanije i rast popularnosti desničarskih stranaka. 

Junkerov govor održan je samo osam meseci pre izbora za Evropski parlament koji će biti održani u septembru 2019. godine. 

- Evropska unija mora postati suvereniji akter na svetskoj sceni - rekao je Junker.

-Ukoliko bi Evropa ujedinila svu političku, ekonomsku i vojnu moć svojih nacija, njena uloga u svetu mogla bi da bude ojačana. Mi ćemo uvek biti oni koji plaćaju globalno, ali vreme je da počnemo i da igramo globalno-  izjavio je predsednik Evropske komisije. 

Šta je predložio Junker?

- Trgovinski sporazum sa Afrikom, kako bi privukao više privatnih investicija na kontinent i stvorio do deset miliona novih radnih mesta
- Rešavanje migracija povećanjem resursa za graničnu i obalsku stražu EU, što bi rezultiralo brojem od 10.000 graničnih čuvara do 2020. godine
- Nova pravila za suzbijanje međunarodnog terorizma, mešanja u izbore i terorističkih sadržaja na internetu
- Promovisanje evra u inostranstvu, kako bi se nadmetali sa američkim dolarom
- Održavanje bliskih veza sa Velikom Britanijom nakon Bregzita kroz sporazum o slobodnoj trgovini
- Ukidanje pomeranja sata u celoj Evropi i omogućavanje državama-članicama EU da same donesu odluku

Zašto su migracije tako važna tema: Jedan od najvećih izazova EU jeste priliv izbeglica preko Mediterana. Jedan deo izbeglica dolazi iz Afrike, a drugi iz Sirije. Na to ih podstiču krize u njihovim zemljama. Sistem kvota EU za razmenu izbeglica doveo je do podele među članicama. Zemlje kao što su Mađarska i Poljska bore se protiv politike migracije EU, tražeći više suvereniteta i pravo glasa o tome koliko migranata bi njihova zemlja trebalo da prihvati. 

Kontroverze oko evra: Pat-pozicija između Grčke i EU zbog mera štednje naglašava izazove različitih ekonomija i disbalansa u snazi - sve pod okriljem iste valute. Grčka je 2018. zvanično završila svoj poslednji program pomoći EU. Iako je program označen kao uspešan, izazovi ostaju i mogućnost slične krize i dalje stoji kao pretnja EU. 

Jedinstvo EU pod pretnjom: Predstojeći izlazak Velike Britanije iz EU doveo je do donekle haotičnih pregovora, i podstakao pitanja o budućnosti EU. Porast populističkih, desničarskih partija širom kontinenta, onih koje se zalažu za veći nacionalni suverenitet i smanjenu integraciju, predstavljaju pretnju evropskom projektu, osporavaju evropski identitet i postavljaju pitanje da li druge zemlje mogu da prate put Britaniju u budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online