Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.09.2018.
15:37
Lj. Ivanović - Vesti A

Rasisti kroje vladu?

Leva koalicija, predvođena socijaldemokratama na parlamentarnim izborima u Švedskoj, ostvarila je tesnu pobedu nad strankama desnog centra, dok su antimigracione Švedske demokrate ostvarile značajan rast podrške.

pixabay.com
 

Nakon prebrojanih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6 posto glasova u blagom vođstvu se nalazi vladajuća stranka levog centra Socijaldemokrate premijera Stefana Levena. S druge strane, četvoročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od konzervativne Stranke umerenih, Stranke centra, liberala i demohrićana, koji na mestu premijera vide konzervativnog vođu Ulfa Kristersona, trenutno osvaja 40,3 posto glasova.

Time koaliciji livog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mesta, a Savezu 142, a s obzirom na to da niko nema potrebnu većinu od 175 mesta, to ukazuje na neizvesnosti u vezi formiranja vlade. Nacionalističke Švedske demokrate trenutno dobijaju 17,6 posto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 posto podrške, ali i puno manje od 25 odsto koliko im je predviđano.

To im donosi 63 poslanička mesta, a njihov čelnik Džimi Akeson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata kako je spreman da razgovara i sarađuje sa svim ostalim strankama, kazavši kako dobitak na ovim izborima želi da prevede u stvarni uticaj.

Nada se da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje imigracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade.

Akešon je čelniku koalicije desnog centra Kristersonu poručio da bira između traženja podrške od Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Levena.

Kristerson je, pak, nakon objave preliminarnih rezultata poručio Levenu da je vreme da odstupi sa svoje pozicije, dok je istovremeno odbacio mogućnost saradnje s Akesonovom strankom.

- Ovi izbori su referendum o našem blagostanju. Takođe se radi o pristojnosti, o pristojnoj demokratiji i sprečavanju da Švedske demokrate, ekstremistička, rasistička partija, imaju ikakav uticaj u vladi - rekao je premijer Švedske Stefan Leven.

Inače, socijaldemokrate su svaki put od 1917. godine osvajali najviše glasova, ali je i poslednji rezultat najslabiji u poslednjih 100 godina.

Leven: Oni slave Hitlera

Premijer Leven je kazao da ne namerava da odstupi, pritom pozvavši koaliciju desnog centra na međublokovsku saradnju kako bi se našao izlaz iz političke "slepe ulice". Pobornicima je poručio da su Švedske demokrate "slavili Hitlera i rasplamsali plamen rasizma", ustvrdivši da umerene stranke imaju "moralnu odgovornost" za formiranje vlade.


Najšire otvorili vrata

Ovi izbori su bili prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s 10 miliona stanovnika. Iako je to mnogo manji broj migranata nego što je te godine primila Nemačka, ipak je bio najveći broj primljenih migranata po glavi stanovnika u Evropi. Švedske demokrate i njihov lider Džimi Akeson su radili na promeni svog neonacističkog imidža dok su istovremeno rušili konvencije o tome šta Šveđani mogu otvoreno da kažu o imigraciji i integraciji, a da ne budu označeni kao rasisti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online