Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.09.2018.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Napad za strah izdajnika

Britanska premijerka Tereza Mej razgovarala je s američkim predsednikom Donaldom Trampom kasno u utorak nekoliko sati pre nego što je Britanija optužila dvojicu ruskih vojnih obaveštajnih oficira za napad otrovom novičokom u Solzberiju početkom godine na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

EPA
Odgovaraće Rusi: Tereza Mej

Podsetimo, reč je o Aleksanderu Petrovu i Ruslanu Boširovu, za koje se smatra da su putovali pod lažnim imenima, ali sa autentičnim ruskim pasošima, rekao je šef antiterorističke policije Nil Bazu.

Osumnjičeni su imenovani po prvi put od izbijanja afere koja je uzdrmala odnose između Rusije i Zapada. Britanska premijerka u sredu u obraćanju parlamentu rekla je da policija i tužilaštvo veruju da dvojica agenata, inače pripadnici vojno-obaveštajne agencije GRU, napad gotovo sigurno nisu izveli bez odobrenja najviših ruskih zvaničnika. Dodala je da je napad verovatno bio upozorenje drugim Rusima.

- Pretpostavljam da su hteli da pošalju poruku onim Rusima koji žive drugde, a bili su upleteni u stvari vezane za Rusiju - rekla je Mejova.

- Na Rusima je da objasne što se dogodilo u Solzberiju - dodala je Mejova i istakla da je reč o širokoj akciji Rusije u podrivanju Zapada, od propalog puča u Crnoj Gori 2016. pa do mešanja u čitav niz izbora u demokratskim zemljama, uključujući i američke.

Inače, nedugo nakon Skripalja i njegove kćeri u kontakt s novičokom došla je i majka troje dece Doun Sturdžes koja je i umrla od posledica, dok je njen partner Čarli Rouli jedva ostao živ i još ima problema sa oštećenim vidom.

Skotland Jard je uz fotografije osumnjičenih ruskih ubica objavio i video detaljne rekonstrukcije njihovog kretanja u Velikoj Britaniji. Nadzorne kamere snimile su Petrova i Boširova gotovo u svakoj ulici u kojoj su boravili, a kad se pogleda kompletan video koji je objavila londonska policija, mozaik je potpun.


Svaki korak pod kamerama


Ubice su na tri dana došle u Veliku Britaniju, odradile prljav posao i prvim avionom se vratile u Moskvu. Petrov i Boširov iz Moskve su doputovali u London. Sleteli su na Getvik, odseli su u Siti Stej hotelu u istočnom Londonu. Sutradan su vozom krenuli u Solzberi, kako policija veruje, u izviđanje. Potom su se vratili u London da pripreme napad.
Dan ranije, Rusi su sa stanice Vaterlo uhvatili voz za Solzberi. Nedugo nakon dolaska nadzorna kamera uhvatila je dvojac u blizini kuće Sergeja Skripalja i veruje se da su negde u tom vremenu kontaminirali ulazna vrata doma dvostrukog špijuna i njegove kćeri. Međutim, Petrov i Boširov su odbacili bočicu u kojoj je bio novičok i, nažalost, nekoliko dana posle do te iste bočice su došli Sturdžesova i Rouli. Odmah pošto su poprskali ulaznu kvaku kuće Skripalja, oni su seli na voz za aerodrom Hitrou i vratili se Aeroflotovim avionom za Moskvu.

MOSKVA: Ne znamo te ljude

Rusija je upozorila na manipulisanje informacijama, nakon što je britanska policija objavila da u sklopu afere Skripalj pokreće evropske naloge za hapšenje protiv dvojice ruskih državljana, za koje Moskva navodi da joj nisu poznati.
- Ponovo pozivamo Britance da prestanu javno da optužuju i manipulišu informacijama. Imena i fotografije objavljene u medijima nam ništa ne govore - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2018. 19:20
Čuli su se pre nego što je VB osudila ruske agente.Pa naravno dogovorali se kako da la,žu u paketu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online