Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
00:44
N. Popović - Vesti A

Krtica nacista u policiji!

Nakon divljanja desničara i neonacista u nemačkom gradu Kemnicu, u pokrajini Saksonija, sejanja mržnje protiv svih stranaca u Nemačkoj, te prozivki u delu ovdašnje javnosti da se policija za sukob sa tolikim brojem ratobornih demonstranata upustila potpuno nespremna - na pomolu je novi skandal.

EPA
Snage reda podbacile: Ko je kriv za haos na ulicama

Naime, desničarske grupe su nakon ubistva 35-godišnjeg muškarca kojeg su, navodno, napali i nožem izboli azilanti poreklom iz Sirije i Iraka - što je i bio neposredni povod za nerede - na društvenim mrežama postavile nalog za hapšenje jednog od osumnjičenih ubica.

Pretpostavlja se da iza objave originalnih dokumenata iz istrage, za koje tek treba istražiti kako su procurili u javnost, stoje grupe okupljene oko tamošnjeg ogranka desničarske strane AfD, te osnivača pokreta Pegida Luca Bahmana.

Na internetu je osvanuo ne samo originalni nalog za hapšenje osumnjičenog sa svim njegovim ličnim podacima, kao i podacima žrtve, već i svi detalji dosad poznati iz istrage, kao što je, recimo, broj uboda nožem koji su doveli do smrti 35-godišnjaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrajine Saksonija ovim se povodom oglasilo putem Tvitera i saopštilo da ne zna kako su slike originalnih dokumenata završile na društvenim mrežama, gde su nakon objave, u roku od samo nekoliko minuta, podeljene hiljade puta.

U međuvremenu je i Mihael Krečmer (CDU), premijer pokrajine Saksonija "promenio ploču". Naime, on je odmah posle divljanja neonacista u Kemnicu stao u odbranu snaga reda rekavši da je "policija odradila dobar posao i svojim delovanjem uspela da razdvoji sukobljene grupe, a da su svi koji su prekršili zakon evidentirani i biće sankcionisani".

U intervjuu, međutim, koji je u utorak uveče dao Drugom programu nemačke televizije Krečmer je donekle taj stav revidirao, izjavivši da "država ima zadatak narednih dana i sedmica, pogotovo u Kemnicu, da pokaže da ima monopol na primenu sile".

- Moramo sprečiti da Kemnic postane poligon sa marširanje ekstremista iz cele Nemačke - naglasio je Krečmer.

Oglasio se i Holger Štalkneht (CDU), ministar unutrašnjih poslova pokrajine Saksonija pozvavši policiju da "bolje i efikasnije sarađuje u razmeni informacija sa policijama drugih nemačkih pokrajina".

- Situacija u Kemnicu, koja je umalo izmakla kontroli, pokazala je kako se na svaku vrstu nasilja spremni demonstranti mogu putem društvenih mreža za tili čas mobilizovati. Policija sa tom činjenicom mora ubuduće da drži korak - istakao je Štalkneht i dodao:

- Ono što u svakom slučaju u Nemačkoj ne može biti prihvatljivo je nekakvo uzimanje pravde u svoje ruke i stvaranje atmosfere pogroma. Oni koji su pokazali spremnost na nasilje i marširali sa hitlerovskim pozdravom moraju biti strogo kažnjeni. To se mora uraditi i zbog dela javnosti koji aplaudira delovanju desničara, te time poslati jasnu poruku da se to jednostvano neće tolerisati - naglasio je Štalkneht.

Više od 20 povređenih

Kako smo već objavili, na ulice Kemnica je prošlog ponedeljka uveče izašlo više od 7.500 desničara, neonacista i huligana, dok je na drugoj strani bilo oko 1.500 kontrademonstranata. Između njih je stalo oko 600 policajaca, a prilikom sukoba povređeno je lakše i teže najmanje 18 demonstranata iz oba tabora, kao i dvojica pripadnika snaga reda.

Danas novi protest?

Desničari nisu na društvenim mrežama "postovali" samo dokumente iz istrage već i poziv pristalicama na nove demonstracije koje su zakazali za danas (četvrtak). Od istomišljenika su zatražili i da ih podrže svojim novčanim prilozima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online