Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
22:20
Vestionline, Tanjug A

Nemačka želi Srbiju u EU, ali...

Nemačka želi da Srbija postane članica Evropske unije, ali nije dobro da se "crtaju" nove granice između Srbije i Kosova.

pixabay.com
 

To je rekao poslanik nemačkog Bundestaga vladajuće CDU/CSU Johan Vadeful, koji se danas Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poslanik vladajuće većine, koju čini i stranka kancelarke Angele Merkel, kaže da bi dve strane trebalo da pregovaraju i pronađu rešenje za normalizaciju odnosa, a u međuvremenu je stav o rešavanju kosovskog pitanja prenela i nemačka kancelarka koja je o dijalogu Beograda i Prištine razgovarala sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tom prilikom je konstatovano da oni podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju, rešenju tog pitanja, a Merkel je ukazala i da se mora biti oprezan da "potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama".

Brisel bi, mišljenja je evropski komesar Johanes Han, trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišnji problem Kosova. On je rekao da se radi o bilateralnom resenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja.

- Mi veoma cenimo što su Vučić i Tači počeli da pregovore o kosovskom pitanju, to je ključno pitanje za približavanje Srbiji ka EU. Želimo da Srbija postanje članica EU ali, po nasem misljenju, iscrtavanje novih granica između Kosova i Srbije nije dobro, tako da je, što se tiče stava Nemačke, neophodno da dve strane pregovaraju i pronađu resenje za normalizaciju između Prištine i Beograda, ali nećemo promeniti svoje misljenje što se tice granica - rekao je Vadeful za Tanjug.

Vadeful je tokom posete Beogradu sa državnim rukovodstvom razgovarao i o procesu evropskih integracija.

Kada je reč o podršci Nemačke, iznenađenja nema, jer, prema rečima Vadefula, Srbija je na dobrom putu i Nemačka podržava Srbiju u evropskim integracijama.

Na pitanje da li je realno da Srbija postane članica EU 2025. godine, Vadeful navodi da najvažnija stvar nisu datumi i rokovi već ispunjavanje "kopenhagenskih kriterijuma".

- Najvažnija stvar je dostići kriterijume i po mom mišljenju Srbija je na veoma dobrom putu, naravno uvek je moguće uložiti više truda. Veoma je važna vladavina prava i tu očekujemo da vlada i parlamentu budu uspešni - rekao je on.

Vadeful je primetio da su odnosi Srbije i Nemačke dobri, a posebno između nemačke kancelarke i predsednika Vučića.

Vadeful, koji je u Beograd posle više od četiri godine, kaže da su se za to vreme mnoge stvari promenile i da mu je drago što je Srbija na dobrom i pouzdanom putu ka Evropi.

- I to je dobra poruka za ljude u Srbiji kao i za Nemce, jer smo prijatelji. I Evropa i EU će biti bolje, veće, i malo moćnije i uspešne ako Srbija bude na našoj strani. Sa druge strane, mislim da ce biti bolje za narod Srbije da uziva u benefitima clanstva u EU -, zaključio je Vadeful.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online