Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.08.2018.
00:42
J. Arsenović - Vesti A

Miki i Paja i dalje u "akciji"

Paja Patak i Miki Maus, koji simuliraju seks, uklonjeni su iz izloga Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu, ali ne i sa izložbe "Kraj i početak" umetničke grupe Dimenzija, koju će posetioci moći da vide sve do kraja avgusta.

Twiter
Prebačeni na prvi sprat: Miki Maus i Paja Patak

Provokativna skulptura beogradskog umetnika Milorada - Miće Stajčića sada se nalazi na prvom spratu KIC, dok je njeno mesto zauzela apstraktna skulptura od metala.

Ovim kompromisom Ministarstvo kulture kao da je pokušalo da umiri deo javnosti koji se zgražao što je jedini srpski kulturni centar u svetu izabrao da privlači posetioce Diznijevim junacima u "akciji" i one koji slobodu umetničkog stvaralaštva stavljaju na pijedestal i svaku zabranu svode na cenzuru.

Autor sporne skulpture potvrdio je navode Ministarstva da u prvobitnoj koncepciji izložbe, sa kojom je umetnička grupa Družina konkurisala i dobila zeleno svetlo da izlaže u srpskog centru u Parizu, nije bilo Paje i Mikija.

Kosovku devojku obukao u albansku nošnju

Umetnik iz Beograd Milorad -Mića Stajčić i ranije je umeo da isprovocira širu srpsku javnost.

Na izložbi u Prištini pre tri godine, on je učestvovao sa obradom slike "Kosovka devojka", kada je mladića i devojku čuvene slike Uroša Predića obukao u albansku nošnju. Želeo je da "isprovocira i Srbe i Albance".

- U realnosti, kad god čujem reč Kosovo, uvek osećam neku teskobu, a i tamo žive Albanci. Pa, zašto je onda sve to i dalje simbol Srbije? Zbog toga je bilo logično da stavim "Kosovku devojku", srpsku ikonu, u novu relaciju i paralelnu dimenziju - rekao je tada.

- Skulptura koja je bila deo prvobitno odobrenog nacrta usled tehničkih razloga nije mogla da bude transportovana u Pariz, pa je moj izbor bila aktuelna skulptura koja se takođe konceptualno uklapa u postavku - rekao je on za "Danas".

Ministarstvo kulture prebacilo je odgovornost za propust na direktora centra Radoslava - Raleta Pavlovića i kustosa pomenute izložbe.

Pavlović, nažalost, nije bio voljan da komentariše za "Vesti" to što su ga prozvali u Ministarstvu, jer je nezadovoljan pisanjem naših novina o incidentu između njega i jednog radnika Centra koji se desio ovog proleća.

- Imam izuzetno loše iskustvo sa vašom novinom ovde u Parizu, pa tako nisam u prilici da komuniciram sa vama - odgovorio je na našu molbu.

U izjavi za "Politiku", on je istakao da je njegova saradnja sa Ministarstvom kulture "besprekorna i očigledno su naterani da nešto urade".

- Šta je trebalo? Da izigravam Udbu za ono što stiže iz Srbije. Da kažem - ovo može, ovo ne može . Ja sam shvatio da neko mora da bude kriv, za nešto za šta ne treba nikoga optužiti. Što bi oni krivili međusobno jedni druge kad imaju mene - rekao je Pavlović, ističući da se u Parizu niko nije žalio i da je poseta izuzetna.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online