Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
23:39
republika.rs, Vestionline A

"Severni tok 2" glavni adut u borbi protiv Vašingtona

Nemačka kancelarka Angela Merkel biće domaćin predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kojeg je pozvala da poseti Berlin predstojećeg vikenda kako bi zajedničkim snagama razmotrili trenutnu situaciju u svetu, ali i pronašli rešenje za američke carine Evropi. Iako analitičari već nekoliko dana spekulišu o mogućim temama dvoje lidera, portparol nemačke vlade Štefan Zajbert odagnao je juče svaku nedoumicu o listi njihovih prioriteta.

Tanjug/AP
Angela Merkel i Vladimir Putin

On je, naime, pored uobičajenih gorućih globalnih problema koji se nalaze na spisku Berlina i Moskve, poput sukoba u Siriji i situaciji na istoku Ukrajine, saopštio da će glavna tema razgovora biti izgradnja gasovoda "Severni tok 2", ali i način borbe protiv povećanih američkih carina.

Kako će njihov predstojeći bilateralni susret biti čak drugi u poslednja tri meseca, analitičari smatraju da za to najverovatnije postoje debeli razlozi.

Oni, naime, podsećaju da, uprkos tome što Nemačka i Rusija imaju burnu istoriju, ali da su sankcije koje je Berlin uveo Moskvi 2014. nakon aneksije Krima i dalje na snazi, odnosi dve sile nastavljaju da jačaju.

Razlog tome je na prvom mestu nepredvidiva politika šefa Bele kuće Donalda Trampa, čiji nekonzistentni potezi sve češće zbunjuju vodeće protagoniste na međunarodnoj političkoj pozornici. 

Analitičari navode da će sastanak poslužiti za razmenu ideja o tome kako na najbolji način odgovoriti na povećanje carina na aluminijum i čelik, koje je uveo američki predsednik, jer su obe zemlje pogođene tim potezom.

Kao odgovor na to mogao bi da usledi definitivni dogovor Merkelove i Putina i pečatiranje sporazuma o izgradnji "Severnog toka 2", kojim bi dve države obezbedile energetsku nezavisnost u jeku sve snažnijeg distanciranja Vašingtona od ostatka sveta.

Direktor programa za centralnu i istočnu Evropu i Rusiju Štefan Majster izjavio je da obe strane uviđaju da jedino kroz snažnu ekonomsku saradnju mogu ekonomije da učine imunim na finansijske pritiske koji stižu iz Vašingtona.

- Ne vidim ovo kao signal otopljavanja odnosa između Berlina i Moskve, već oni dele zajedničke interese i pokušavaju da sarađuju - zaključio je Majster.

Bliske veze Angele i Vladimira

Iako su dvoje moćnih lidera svako u svojoj državi na vlasti već više od deset godina (Putin 18, Merkelova 13) i sastajali su se nebrojeno puta u toku turbulentne istorije njihovih međusobnih odnosa, njih vežu i pojedini detalji iz rane mladosti.

Naime, Vladimir Putin radio je kao obaveštajac KGB u tadašnjem istočnonemačkom gradu Drezdenu, koji je bio pod uticajem SSSR, a Angela je takođe odrasla u Istočnoj Nemačkoj, pa i jedno i drugo tečno govore ruski i nemački jezik.

Putin je više puta pokušao da iznenadi Angelu tokom bilateralnih susreta, a najinteresantniji je slučaj iz 2007.

Tada je ruski predsednik, navodno ne znajući za strah nemačke kancelare od pasa, koju je jedan ujeo dok je bila mlada, na sastanak doveo svoju kerušu Koni, od koje se Merkelova uplašila. Mediji su kasnije spekulisali da je to bila poruka ruskog predsednika, ali sve je tada ostalo na simpatičnoj anegdoti.

"Severni tok 2" trn u oku SAD

- gasovod bi trebalo da poveže 1.200 kilometara cevi koje bi spajale ruski grad Viborg i nemački Grajfsvald preko Baltičkog mora

- SAD se protive takvom projektu jer bi Ukrajina, koju smatraju jednom od svojih evropskih uporišta prema istoku, ostala bez važnih energetskih resursa

- mnoge zemlje EU se protive jer bi on zbog toga što prolazi kroz more zaobišao kopnene strukture, čime bi mnoge ekonomije ostale bez taksi za tranzit

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online