Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
13:49
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp besan zbog istrage

I bivši Trampov advokat je odlučio da progovori i sarađuje sa istražiteljima u "ruskoj istrazi" ali i drugim istragama.

Tanjug
Donald Tramp sateran u ćošak

Američki predsednik Donald Tramp je u nizu tvitova napao specijalnog istražitelja Roberta Malera zbog istrage o dosluhu s Rusijom tokom američkih predsedničkih izbora 2016. godine. Tramp je u objavama utvrdio da je Maler u "sukobu interesa, koji uključuje sporne poslovne veze zbog kojih ne bi trebalo da vodi istragu".

Takođe je optužio Malera da je u proces uključio "previše demokratskih istražitelja" te izneo lažnu tvrdnju o uzroku istrage o dosluhu s Rusijom.

Koenove trake

FBI je zaplenio 180 snimaka Trampovog bivšeg advokata, ali njegov sadašnji zastupnik tvrdi da se predsednik pojavljuje samo na jednom. Međutim, i taj snimak je problem jer na njemu predsednik daje instrukcije za isplatu novca njegovoj ljubavnici u zamenu za ćutanje.

Tramp je objavio svoje izjave nedelju dana nakon što je njegov bivši advokat Majkl Koen odobrio objavljivanje snimka na kojem s tadašnjim predsedničkim kandidatom Trampom razgovara o plaćanju "Plejbojeve" zečice Keren Mekdugal, koja tvrdi da je bila u vezi s njim.

Koen je takođe izjavio da je Tramp znao za sastanak u 2016. između članova njegove kampanje i grupe Rusa koja je trebalo da im da inkriminišuće informacije o protivkandidatkinji Hilari Klinton.
"Nema dosluha! Robert Maler pokrenuo je lov na veštice koji sada vodi 17 (povećanje od 13, uključujući Obaminog advokata) besnih demokrata.

Počelo je lažnim dosijeom koji su platili pokvarena Hilari Klinton i demokrate. Stoga je ovaj lov na veštice ilegalna prevara!", objavio je Tramp na Tviteru.

Da je predsednik nervozan pokazao je i sledeći tvit u kojem je nastavio obračun.
"Hoće li Robert Maler ikada objaviti svoj sukob interesa u odnosu na predsednika Trampa, uključujući činjenicu da smo imali vrlo lošu i spornu poslovnu vezu, odbio sam da ga postavim za šefa FBI i (Džejms) Komi mu je bliski prijatelj", napisao je o Maleru.

Ali, po običaju Tramp ima problem sa istinom, a ona kaže da je Maler bio direktor FBI od 2001. godine i postavio ga je predsednik Džordž Buš Mlađi, a po isteku mandata 2011. godine ga je Obama molio da ostane još dve godine, što je Senat jednoglasno odobrio. Takođe, Maler je registrovani član Republikanske partije. I Trampov ministar pravde Džef Sešens izjavio je da nema nikakvog sukoba interesa kod Trampa.

Druga neistina koju je Tramp izrekao je da je istraga o ruskim vezama protiv njega pokrenuta na osnovu izveštaja britanskog obaveštajca i bivšeg pripadnika MI6 Kristofera Stila.

Istina je da je istraga pokrenuta u julu 2016. na osnovu dojave australijskih obaveštajaca o aktivnostima Trampovog savetnika Džordža Papadopulosa koji je bio u kontaktu sa ruskim obaveštajcima, a potom je to i priznao u istrazi.

Rat sa "Njujork tajmsom"

Izdavač lista "Njujork tajms" Ej Dži Salcberger izjavio je da je predsedniku SAD Donaldu Trampu na sastanku u Beloj kući rekao da je njegov govor protiv štampe "ne samo razdoran, već i opasan". Salcberger je naveo da je rekao Trampu da je zabrinut zbog toga što etiketira novinare kao "neprijatelje naroda" i upozorio ga da takav "zapaljivi govor doprinosi povećanju pretnji novinarima i da će dovesti do nasilja".

Po svom običaju, Tramp je i njemu odgovorio u tvitu punom uvreda na račun "štampanog novinarstva koje umire" i redakcije "koja samo negativno izveštava o uspesima njegove administracije".

Blokada vlade zbog zida

Donald Tramp izjavio je da će dozvoliti blokadu federalne vlade ako demokrate odbiju da podrže promene zakona koji se odnose na imigraciju, uključujući izgradnju zida duž granice s Meksikom.
"Biću spreman da "zatvorim" vladu ako demokrate ne budu glasale za zakon o bezbednosti granice, koji uključuje zid", naveo je Tramp na Tviteru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online