Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.07.2018.
12:15
blic.rs, Vestionline A

Skot: Srbi su heroji

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot smatra da će obeležavanje stogodišnjice dana kada je američki predsednik Vudro Vilson naredio da se srpska zastava vijori nad Belom kućom, ojačati veze između naših naroda i država.

Tanjug
Kajl Skot o Srbima i Amerkancima

- Ova jubilej je odlična prilika da se podsetimo na duboke veze naših naroda, ali i da ojačamo našu saradnju u budućnosti. Nekoliko najznačajnijih ličnosti iz srpske i američke vlade ovim povodom učestvuju u događajima u Srbiji i u SAD - naveo je Skot u izjavi za "Novosti".

Ambasador Skot je u subotu sa ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem podigao srpsku zastavu na svojoj rezidenciji.

- Premijer Ana Brnabić, ministar Dačić i velikodostojnici SPC bili su na proslavi u Vašingtonu - kazao je Skot, napominjući da ovakvi događaji pomažu Amerikancima da se sete hrabrog saveznika i naše zajedničke istorije.

Podsetio je ambasador da su Amerikanci prepoznali hrabar otpor Srbije tokom Prvog svetskog rata, ljubav našeg naroda prema slobodi i nezavisnosti, herojsku borbu.

- Osećali su iskrenu naklonost prema srpskom narodu i zato su dali ogromnu finansijsku podršku. Hiljade tona humanitarne pomoći - novac za hranu, poljoprivredne alate, lekove protiv tifusa i pomoć u zbrinjavanju izbeglica. Moji sunarodnici su se, takođe, borili zajedno sa Srbima, a američki lekari i medicinske sestre dolazili su ovde da leče vaše bolesne i ranjene - dodao je on.

Skot ističe da događaji od pre sto godina zapravo govore o jakim vezama između naših naroda.

- Prijateljstvo Mihajla Pupina i predsednika Vilsona bilo je od suštinskog značaja. Zahvaljujući tome Vilson je dobro razumeo sa čime se srpski narod suočavao tokom teških godina rata i želeo je da oda počast njihovoj posvećenosti borbi za slobodu i nezavisnost - rekao je Skot.

Govoreći o ogromnom doprinosu srpskog naučnika Pupina, ne samo za Srbiju, Ameriku, već i za celo čovečanstvo, Skot je još dodao:

- On i mnogi drugi Srbi obogatili su američku i mnoge druge kulture u gotovo svim oblastima. Naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici, sportisti... Lista uglednih Srba u američkoj i svetskoj istoriji je duga i impresivna.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.07.2018. 14:23
Чуј, чуј! Сетили се Амерканци, изнебуха, да су Срби хероји. Срби маните се будала и стварајте савез са Русима, словенима братијом. Зар вам није доста печалбарења "Аријевцима", Латинима, Америма...
Nedelja 29.07.2018. 14:30
ВЕСТИ ко вам је правио програм за коректуру наших коментара. Напишем ћирилицоом "словенскоом браћоом" и то се тумачи да сам два пута (коом и ћоом) написао недозвољену реч "coom" са једним "о" Исто се деси и кад напишем ћирилицоом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online