Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.07.2018.
15:15
Vestionline, Tanjug A

Srbi ostavljaju pomoć, Grci plaču

Tragedija, brojne ljudske žrtve, pustoš posle požara u Atini potresli su brojne građane Srbije. Na portalima i društvenim mrežama prikuplja se pomoć .

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prikupljaju se namirnice i odeća, nudi smeštaj svim Grcima kojima je to neophodno, razmenjuju ideje i informacije među članovima društvenih grupa. Tako su na portalima grčkainfo.com i grčkaostrva.com pokrenute akcije za pomoć ugroženom stanovništvu, sa svim potrebnim informacijama na koji način ljudi mogu poslati pomoć.

Mnogi građani koji su trenutno na letovanju u toj zemlji kupuju namirnice i uplaćuju novac. To je potvrdila i objava jedne od volonterki iz Pefkohorija koja je Fejsbuku opisala situaciju u kojoj su srpski turisti u "kolicima ljubavi" (punktovima namenjenim za pomoć) ostavili hranu za decu.

"Kupili su hranu za decu. Poštovanje ovakvoj ljudskosti... A stavili su i sliku da pomognu i drugi...Zaplakali smo", napisala je ona.Kao odgovor na pitanje da li stranci mogu da daju krv posetilac na društvenoj mreži je, uz potvrdu da je to moguće i savet da je potrebno poneti pasoš, objavio i "dokaz" - frotografiju na kojoj se vidi da daje krv. "Ne stavljam sliku da se hvalim, to je najmanje što se može....nego da razuverim neverne Tome kojih nažalost uvek ima"



Kako je preneo srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević u požarima je oko 1.200 ostalo bez svojih domova, zbog čega je pomoć u smeštaju posebno važna. 

Naši građani su i po tom pitanju pokazali solidarnost, a među njima je i Predrag Milisavljević, koji je na Fejsbuku objavio da može da primi jednu porodicu iz Grčke dok se posledice požara ne saniraju."Ja mogu da primim porodicu koja ima do troje dece iz Grčke iz područja zahvacenih požarom dok se ne sredi situacija... Sve gratis, smeštaj, hrana... Organizovaćemo i prevoz nekako preko naših autobusa, a ja ću ih čekati", napisao je on. 

Informacije o načinima pružanja pomoći mogu se pronaći i na srpskim turističkim sajtovima kao što je portal grckainfo.com, koji navodi da je najlakši i najbrži način da se pomogne ugroženima da se potraži najbliži supermarket i ostavi voda i hrana na naznačenom mestu. 

Osim pojedinaca, koji su se na društvenim mrežama organizovali pa direktno preko grčkog računa uplaćuju novac, pomoć nude i razne organizacije u Srbiji, pa je tako Crveni krst Srbije juče je otvorio namenski račun za prikupljanje sredstava pomoći stanovništvu Grčke (205-32824-71). 

Prema rečima generalne sekretarke Crvenog krsta Srbije Vesne Milenović do sada je uplaćeno ukupno 214.581 dinara.

"Mi smo svakodnevno na vezi sa kolegama iz grčkog crvenog krsta i očekujemo da nam jave šta im je tačno potrebno. Ukoliko iskažu potrebu za našim timovima za delovanje u nesrećama, mi smo spremni da ih pošaljemo", rekla je Milenović.

Kako je navela, grčki crveni krst je do sada pružio ono što je bilo najurgentnije, a to su prva pomoć povređenima, psihosocijalna podrška koja je neophodna, kao i uspostavljanje veza izmedju članova porodica koje su se razdvojili tokom požara jer ima mnogo prijava o nestalima. 

Osim toga, Milenović je rekla da je crveni krst u toj zemlji angažovao jedinicu za hitno pružanje medicinske pomoći koju čine oni volonteri te organizacije koji su medicinski radnici. 

- Počeli su od danas da obilaze kuće u ugrožneim područjima jer imaju informacije da neki od građana sa tih područja nisu napuštali svoje domove zbog straha od potencijalnih krađa. Kolege iz Grčke takođe imaju direktnu vezu sa vatrogascima spasiocima koji su na terenu i imenovani su kao kontakt služba za nestale osobe - rekla je ona i dodala da je trenutno najvažnije da se uspostavi kontakt među članovima porodica. 

Očekuje se, kaže, i reakcija Međunarodne federacije crvenog krsta, čiji je član i Srbija, u cilju aktiviranja mehanizama za hitnu podršku aktivnostima Crvenog krsta Grčke. 

Patrijarh SPC Irinej uputio je juce apel građanima i preduzećima da se organizuju i da, prema svojim mogućnostima, prikupe pomoć za prevazilaženje posledica velikih požara koji su ovih dana zadesili, kako je naveo, nama uvek dragi i bratski grčki narod.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online