Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
00:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Pljušte ostavke zbog Bregzita

Boris Džonson, koji je podneo ostavku na mesto britanskog šefa diplomatije, ocenio je da san o Bregzitu "umire".

EPA/WILL OLIVER
Vreme je da odem: Boris Džonson

"Mi se zaista krećemo ka statusu kolonije Evropske unije", napisao je Džonson u pismu ostavke upućenom premijerki Terezi Mej, gde je kritikovao njen plan da zadrži bliske ekonomske odnose s Briselom posle Bregzita. On je naveo i da se Velika Britanija kreće ka "polu-Bregzitu".
Džonson koji se zalaže za takozvani tvrdi Bregzit izrazio je žaljenje što "san o Bregzitu umire, ugušen nepotrebnom sumnjom u sebe". 

On je optužio premijerku da je digla "bele zastave" predaje u pregovorima s Evropskom unijom.

Sve je besmisleno

Velika Britanija bi trebalo 29. marta 2019. godine da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno godinu dana od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita. Ali, ona neće napustiti jedinstveno tržište i neće uskratiti slobodu kretanja i imigracije, čime je Bregzit zapravo obesmišljen jer su upravo ta dva razloga prevagnula na referendumu za napuštanje Unije.

Neposredno pre Džonsona ostavku je podneo i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis i njegov zamenik, te državni sekretari za Bregzit Stiv Bejker i Suela Braverman, čime su izašle na otvoreno podele unutar vlade premijerke Mej o tome kako da se napusti EU, koje prete da sruše njenu vladu.

Tereza Mej uzvratila je pismom Džonsonu u kome je izrazila iznenađenje što je podneo ostavku samo dva dana nakon što se cela vlada posle dugih razgovora dogovorila o zajedničkom stavu oko uslova izlaska Britanije iz EU. Kako je navela premijerka u pismu, ministri su se dogovorili o sveobuhvatnom i detaljnom predlogu, koji će poštovati rezultate referenduma kojim se traži izlazak iz EU, kao i ono na šta su se obavezali u izbornom manifestu - da će napustiti jedinstveno evropsko tržište i carine.

"To će značiti da mi uzimamo nazad kontrolu nad našim granicama, našim zakonima i našim novcem, i prekidamo slobodu kretanja i pravnu nadležnost Evropskog suda pravde u Velikoj Britaniji, prekidamo dalje slanja ogromnih suma novca naših poreskih obveznika Evropskoj uniji", napisala je premijerka.

Ona je rekla da je sporazum koji je postignut posle više sati pregovora zahtevao punu, kolektivnu podršku vlade. Premijerka je rekla da je do sada dozvoljavala članovima kabineta znatnu slobodu da izražavaju svoja pojedinačna mišljenja, ali da dogovor postignut u petak predstavlja tačku posle koje to više nije slučaj.

"Ukoliko niste u stanju da pružite podršku koja nam je potrebna da obezbedimo taj dogovor u interesu Velike Britanije, ispravno je da treba da se povučete", napisala je i priznanje Džonsonu za njegov rad za svoju zemlju.

Hant vodi diplomatiju

Bivši britanski ministar zdravlja Džeremi Hant imenovan je za novog ministra spoljnih poslova posle ostavke Borisa Džonsona, saopštio je Dauning strit. Novi ministar za Bregzit je evroskeptik Dominik Rab. Hant je bio za ostanak Britanije u okviru Evropske unije u kampanji uoči referenduma 2016. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online