Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.07.2018.
14:15
Vestionline, Tanjug A

Objavljen detaljan plan spasavanja dečaka iz pećine

Tajlandske vlasti su objavile detaljan plan spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, zarobljenih u poplavljenoj pećini na severu zemlje.

Tanjug/AP
Dečaci zarobljeni u poplavljenoj pećini

U međuvremenu, na području pećine Tam Luang, prestale su obilne padavine koje su trajale dva sata, javlja BBC.

Prema planu spasavanja, ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dečaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja. 

U međuvremenu, vlasti su objavile detaljan plan spasavanja. Ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dečaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja, prenosi BBC. 

Kada budu prilazili izuzetno uskim delovima pećine, ronioci će sa leđa skidati kanistere sa kiseonikom, potom će voditi dečake kroz uske prolaze i zatim zajedno nastavljati dalje, sve dok ne dođu do pećinske prostorije od koje će moći da odšetaju do izlaza. 

Vlada Tajlanda kaže da ovakav plan dozvoljava da se spasavanje izvrši brzo i bez korišćenja velikog broja resursa, ali dodaju da je opasan jer zahteva izuzetne sposobnosti ronilaca. Od dečaka se u ovom slučaju zahteva da budu mentalno rešeni i da nikako ne paniče, prenosi BBC. 


Dečaci će biti podeljeni u četiri grupe, kako javljaju tamošnji mediji. U prvoj grupi biće četiri dečaka, dok će u ostalim grupama biti po tri dečaka, a trener će biti izbavljen sa poslednjom grupom. 

Bivši pećinski ronilac i spasilac Džef Krosli rekao je u razgovoru za BBC da će ovo biti neverovatno težak zadatak. 

- Vidljivost je jedan od najgorih problema prilikom ronjenja u pećini. Diže se mulj, blato ... Ne možete da vidite daleko ispred sebe, nekad ni svoje lice, što ovo čini jako teškim, jer možda naleti kamenje koje bi moglo da zakači opremu, creva, itd - rekao je Krosli za BBC. 

On je rekao da je od velike važnosti da deca budu mirna tokom spasavanja. 

- Mogu samo da se nadam da će deca videti ovo kao neku avanturu - kaže Krosli. 

On je bio uključen u sličnu akciju spasavanja u Jorkširu, navodi BBC. 

- Kada smo sprovodili akciju spasavanja, jedan od ronilaca je plivao u nazad i non stop gledao u oči osobu koja nije ronilac i davao joj vodeće uže - priča bivši ronilac za BBC. 

BBC je objavio snimak unutrašnjosti pećine, a kako se na snimku vidi i prema rečima izveštaca, u pećini je "mračno, vlažno i veoma klaustrofobično".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online