Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
10:46
Dejli mejl A

Britanska mornarica ne može u topla mora

Ratni brodovi britanske pomorske flote ne mogu da plove u toplim morima zbog čega godišnje 80 posto vremena ostaju u luci. Šest tipova britanskih razarača, koji su okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine je uglavnom ostalo na vezu u pristaništu. Za preuređenje ovih brodova, od kojih svaki košta milijardu funti, treba više od milijardu funti za preuređenje, pošto su se nekoliko puta u Persijskom zalivu "prokuvali" i jednostavno se ugasili.

pixabay.com
Foto: Arhiva

"Rekonstrukcija neće početi pre 2020. godine”, piše Larisa Braun. Dva od ovih ratnih brodova, “HMS dontles” i “HMS defander”, 2017. godine uopšte nisu plovili, iako su prošlu godinu britanski zvaničnici i ministri pozdravili kao “godinu ratne mornarice”, piše "Dejli mejl".

Svih šest ratnih brodova su u floti od 2008. godine i izrađeni su sa motorima koji se gase u toplim morima, ostavljajući mornare satima nasukane u potpunom mraku. Zbog ove činenice nastala je panika jer se ispostavilo da su brodovi Kraljevske mornarice, dizajnirani za zaštitu ostatka flote od vazdušnih ili raketnih napada, zapravo “plutajuće patke”.

Brod “HMS dragon” je prošle godine 309 dana bio na vezu u Portsmutu, zatim “HMS daring” 232 dana i “HMS dajmond” 203 dana. “HMS dankan", je većinu vremena na moru, ali je na vezu ipak bio197 dana. Od januara do marta ove godine “HMS daring”, “HMS dontles” i “HMS defender” nisu napustili luku.

Čudno je saopštenje proizvođača motora "Rols-Rojsa", koji tvrdi da im Ministarstvo odbrane nije reklo da će brodovi od 8000 tona provoditi dosta vremena u toplim vodama, pa zato nisu ni dizajnirani da rade u toplim morima.

Zaduženi za radove se pravdaju da su nedostatak radne snage, božićni praznici mornarima i redovno održavanje bili ključni faktori zbog kojih su brodovi ostali u Portsmutu.

Lord Alen Vest, bivši admiral i načelnik mornarice, izjavio je da je “sramota što se prepravka brodova ne radi pod hitno. Imamo tako malo fregata i razarača da morati da okrenemo i nebo i zemlju da uradimo taj posao”.

Velika Britanija u decembru po prvi put nije imala nijedan veliki brod koji je bio operativan u svetskim morima. Odsustvo 19 fregata i razarača Kraljevske mornarice u inostranstvu su vojni stručnjaci opisali kao “stratešku neprijatnost za zemlju”.

Problem je dospeo u javnost 2016. godine, kada se ispostavilo da se dve turbine motora svakog broda usporavaju u toploj vodi i ne mogu da proizvedu dovoljnu energije.

Sistem ne prepoznaje zbog čega se to događa i automatski “isključuje” brodske generatore, što dovodi do potpune električne blokade. U Severnom moru, ne dolazi do ovih problema jer pri hladnim temperaturama motori proizvode više energije. Ministarstvo odbrane je izdvojilo 160 miliona funti za otklanjane problema, a veruje se da će biti potrebno više milijardi funti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online