Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2018.
15:23
Vestionline A

Zašto češki premijer tuži Slovačku u Strazburu?

Češki premijer Andrej Babiš, poreklom Slovak i tajkun agro sektora, tužio je rodnu Slovačku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazuburu.

EPA/Martin Divisek
Ćeški premijer Andrej Babiš

On je Slovačku tužio zato što ga nakon presuda Ustavnog i Vrhovnog suda ponovo vodi kao nekadašnjeg tajnog agenta zloglasne čehoslovačke komunističke tajne policije StB.

Babiš tvrdi da se kao i gotovo svi kadrovi u čehoslovačkoj komunističkoj spoljnoj trgovini sastajao sa agentima StB ali da nije, kako tvrde dosije i arhivska građa u slovačkom Institutu za studije totalitarnih režima, svesno sarađivao niti je potpisao saradnju. 

- Povređena su moja prava. Tužio sam Slovačku sudu u Strazburu. Tužbu zasnivam na tome da su mi tri suda dala za pravo a onda je slovački Ustavni sud iz nerazumljivih razloga i neposredno pred izbore odlučio da smo tužili pogrešnu instituciju - rekao je sinoć Babiš. 

Institut zvanično evidentira Babiša kao saradnika totalitarne državne bezbednosti od 1980. godine, a kao aktivnog agenta pod pseudonimom Bureš od 1982. godine. Babiš je tužio 2012. godine Institut sudu u Bratislavi i, zahvaljujući svedočenju dvojice bivših agenata StB, niži sudovi presudili su da je njegovo ime čisto a da saradnja ;nije bila svesna. 

Institut se žalio Ustavnom sudu koji je u oktobru prošle godine presudio da je Babiš tražio od pogrešne institucije da ga izbriše sa spiska agenata ali je takođe osporio kredibilitet glavnih Babišovih svedoka, dvojice bivših agenata komunističke policije i Ustavni sud je poručio da veću težinu moraju da imaju dokazi u vidu dokumenata i arhivske građe nego priče sumnjivih svedoka. 

Babiš je takođe zbog optužbi da je bio komunistički agent tužio slovački tabloid Novi čas i bivšeg agenta StB Jana Sarkocija zbog intervjua u kojem je Sarkoci kazao da su Babišovi svedoci lagali i da je ambiciozni mladi Babiš od početka svesno zbog para i ambicija u spoljnoj trgovini ušao u saradnju sa StB. 

Babiš od Novog časa traži odštetu od ravno milion evra, ali povodom najnovije tužbe Evropskom sudu za ljudska prava kazao je da ne želi nikakvu odštetu. 

- Nije mi stalo ni do izvinjenja ni do odštete. Tražim da se poštuju one presude sudova da sam kao agent evidentiran neosnovano i bez svog znanja - rekao je Babiš, javlja Češki radio. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online