Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
14:20
blic.rs, Vestionline A

EU i Rusija zadovoljni samitom Kima i Trampa

Širom sveta su stigle uglavnom pozitivne reakcije na prvi sastanak Donalda Trampa i KIm Džong Una u Singapuru.

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Mogerini: "Krajni cilj jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva"

"Diplomatija jedini način"

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je sastanak predsednika SAD i Severne Koreje potvrdio snažno ubeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu.

- Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvek isplati - poručila je Mogerini.

Mogerini je u saopštenju ocenila da je sastanak u Singapuru bio "presudan i nephodan korak" kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsedniku Južne Koreje Mun Džae-Inu.

- Krajni cilj, koji želi cela međunarodna zajednica i koji je podržao i Savet bezbednosti UN, jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva. Zajednička izjava potpisana danas od strane lidera SAD i Severne Koreje daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv - poručila je Mogerini.

Ona je izjavila da EU ostaje spremna da "olakša i podrži" nastavak pregovora kao i druge korake u cilju izgradnje poverenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na oslobođenom od nukleranog oružja Korejskom poluostrvu.


Moskva pozdravlja samit

Moskva pozdravlja rezultate samita lidera SAD i Severne Koreje i očekuje da će razgovori šest strana o Korejskom poluostrvu ponovo postati relevantni, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

- U ovom trenutku možemo samo da pozdravimo činjenicu da je ostvaren važan korak napred. Naravno, đavo je u detaljima i potrebno je da shvatimo specifičnosti - rekao je Rjabkov, preneo je TASS.

On je dodao da, zajedno sa Kinom, očekuje obnavljanje razgovora šest strana o krizi na Korejskom poluostrvu.

- Kao i ranije, Ruska Federacija će davati političke, intelektualne, praktične i kreativne doprinose rešavanju problema - zaključio je Rjabkov.

Ranije su u razgovorima o situaciji na Korejskom poluostrvu učestvovale dve Koreje, Rusija, SAD, Kina i Japan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online