Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2018.
13:28
Vestionline, Tanjug A

RSE: Zemlje EU traže da budu uključene u dijalog Beograda i Prištine

Zemlje članice Evropske unije (EU) zahtevaju da budu uključene u konačnu fazu dijaloga između Beograda i Prištine, koji bi vodio do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, piše Radio Slobodna Evropa.

pixabay.com
 

Zemlje članice počele su, naime, da pokazuju negodovanje zbog netransparentnosti političkog dijaloga, posebno oko poglavlja koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma, navodi Radio.

To je, kako kaže Radio, istaknuto u petak, 1. juna, na sastanku gde su predstavnici EEAS usmeno obavestili predstavnike zemalja članica EU o procesu dijaloga.

Kako se navodi, zemlje članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz ovog procesa, a

kako objašnjavaju diplomatski izvori, tim koji u Briselu vodi dijalog ni u jednom trenutku ne konsultuje zemlje članice, čak ni one koje se smatraju većim ili važnijim.

- Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma, koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti - rekao je za RSE jedan diplomatski izvor. 

On je dodao da su izveštaji tima Mogerinijeve o dijalogu uglavnom "površni i sa pozitivnom notom", uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma. 

Kako su izvori objasnili, oni koji u Briselu vode ovaj dijalog "jure za kalendarom, a ne suštinom", jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti sa okončanjem mandata Frederike Mogerini, kojoj će "istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da za sobom ostavi svoje političko nasleđe".

Imajući u vidu koja je težina ovog sporazuma, koji će ostati takođe na leđima EU da ga se pridrži do kraja, zahteva se "otvaranje" Mogerinijeve i tima prema prestonicama EU i njihovo uključivanje u izradu konačnog sporazuma koji bi vodio do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Jedan od koraka oko kojih se sada razgovara je ideja da se ovo pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu, gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu, a radi se na tome da se jedna od tačaka u konačnim zaključcima odnosi na zahtev da se i zemlje EU "obuhvate" u pripremama za sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova, prenosi RSE. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online