Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.06.2018.
12:30
Vesti A

Gangster ojadio banku

Nezaposleni nacionalni bos zloglasne bande Nomada Sliman Tadžur iz Sidneja, osuđen je na šest meseci zatvora pošto je priznao da je kriv što je do "australijskog sna", krova nad glavom, došao prevarom. U dobijanju kredita od 1,34 miliona dolara pomagali su mu vlasnik brokerske firme Džon Bazozi koji je u celu stvar upleo svoju radnicu Vesnu kojoj je ovo, inače, bio prvi finansijski posao. U prevaru je uvučena i naivna službenica Irena Dokoza.

pixabay.com
Prevarantu šest meseci zatvora (Foto: Ilustracija)

Bajker je bacio oko na lepu građevinu u Grejstensu, na zapadu grada, gde je imao nameru da se useli sa svojom ženom Suzanom Nehme i njihovo dvoje dece.

- Krajnji cilj u ovim okolnostima bio je da mlada familija dobije krov nad glavom - kazao je na sudu branilac Omar Džuveinat.

Kazna čeka Irenu

Irena Dokoza se izjasnila da je kriva i kazna će joj biti izrečena ovog meseca.
Broker Džon Bazuni i njegova saradnica Vesna Karasečević takođe su optuženi. Vesna je priznala svoj udeo i kažnjena je uslovno. Bajker i njegova supruga razvode se, javljaju mediji.

Potpis službenice iz Vlade

Međutim, sa krivičnim dosijeom u kome je bilo ubistvo bez predumišljaja, bajker je znao da su mu tanki izgledi da od banke dobije kredit. Pa su zato on i Suzana nagovorili naivnu, mladu službenicu u vladi po imenu Irena Dokoza da stavi svoje ime kao potencijalni kupac imanja i korisnik kredita od banke.I kod nje, međutim, kreditna sposobnost nije bila bez mrlje.

Sve u svemu, ni Sliman ni Suzana nisu stajali sjajno da bi dobili kredit. Ona je tvrdila da je bila nezaposlena i mučila se da sa penzijom samohrane majke podiže svoju dece. Usput, vlasti će se pozabaviti i činjenicom da je u takvoj situaciji bila vlasnica kuće na vodi duge 12 metara i vredne do 300.000 dolara.

Ni Sliman nije radio, nego je primao invalidsku penziju. Ali, pored pomenute kuće u Grejstensu, bio je vlasnik harli dejvidsona, kao i više vozila, među kojima luksuznog leksusa.

Tokom istrage, otkriveno je da je broker Džon Bazuni podučio Tadžura kakve dokumente za zajam da pripremi i šta treba da govori. (Bazuni je nedavno proglašen krivim).

Broker je zatim svoju službenicu Vesnu Karasičević uputio kako da postupi.

Robija zbog droge

Između avgusta i oktobra 2015, ova grupa prevaranata-novajlija izvela je plan koji je otkrila specijalna jedinica policije za borbu protiv prevara i sajber kriminala.

Uz ostalo, i Tadžur i Bazuni proglašeni su krivim po dva osnova davanja zvaničnih nečasnih izjava s ciljem sticanja finansijske dobiti. Prvi papir je bio sporazum o najmu po kome je Irena Dokaza primala 650 dolara nedeljno od svoje sestre kojoj je izdavala svoju kuću u Hanters Hilu.
- Ovo će me sj..ati ako pogledaju u moje poreske papire gde sam navodila da ona plaća samo 350 dolara nedeljno - napisala je Irena u poruci Suzani Nehme.

I supruga priznala krivicu

Suzana Nehme priznala je krivicu da je kompanija koju je vodila prevarom došla do zajma većeg od 813.000 dolara, ali se brani tvrdnjom da je zavedena. Policija tvrdi da je ona već ranije kod Mekvori banke pokušala da dobije kredit, ali su tamo otkrili da su im ponuđeni lažni dokumenti, pa se ona obratila banci ANZ, koja joj je odobrila kredit.

Ona je kasnije priznala da je kriva za prevaru sa lažnom izjavom na osnovu koje je dobila kredit od 750.000 dolara.

Druga optužba odnosila se na izjavu pod zakletvom koju je diktirao Bazuni, ali je bila u ime Irene Dokoze. U tom papiru koji je navodno bio od njenog oca, inače u inostranstvu u to vreme, on joj poklanja 230.000 dolara za kupovinu kuće u Grejstensu. To joj je omogućilo još jedan kredit od 580.000 dolara, sve zajedno dovoljno para da bajkerova porodica dođe do stana.

I tužba i odbrana slagali su se da Tadžur treba da bude samo uslovno kažnjen za celu prevaru. Sudija za prekršaje u Bervudu, međutim, mislio je drugačije i osudio ga na šest meseci zatvora. Tadžur je, inače, već u zatvoru, optužen u vezi sa međunarodnim švercom droge i na ovom suđenju pojavljivao se putem video-linka.

Tužba je priznala da su Bazuni i Dokoza bili pod Tadžurovim pritiskom da mu izađu u susret.

Brod u rukama vlasti

Komisija za borbu protiv kriminala NSW zaplenila je brod Suzane Nehme (34) koji je bio usidren u marini sa superjahtama. Ona nije optužena, ali je od nje zatraženo da pred Vrhovnim sudom objasni poreklo imovine. Vlasti su ubeđene da je brod dobavljen ilegalno i odlučne da uprate na koji način.
Nehme je na sudu rekla da nije ni znala da je brod registrovan na njeno ime.
Advokat Omar Džuveinat rekao je da se ona "odriče svojih prava na brod".
- Iskreno, ona je ugrožena samohrana majka čije ime je jednostavno uzeto kao da je prava vlasnica.
Prema službenim podacima predatim sudu, brod je prebačen na Nehme 27. septembra 2016. Istog dana, finansijski istražitelj pokrenuo je postupak da se spreči prodaja ili prenošenje na drugu osobu. Prema zakonu, osobi koja je učestvovala u "aktivnostima povezanim za ozbiljan kriminal" imovina može da bude zamrznuta, a ta osoba podleže istrazi o njenim poslovima.
Ako se utvrdi da je lagala, preti joj zatvor.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online