Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
12:30
Vesti A

Misterija skromnog bogataša sa Tasmanije: Željko kralj kockara

Najveći kockar na svetu, Australijanac iz Sidneja Željko Ranogajec, ponovo je dospeo u javnost. Mediji se takmiče da o njemu prikupe još koji detalj, iako on živi prilično tajanstvenim životom.

Ranogajec, sa nadimkom Džoker, stanar je montažne zgrade u državnom vlasništvu u naselju Mosman, sa stanarinom koja ga košta sto dolara nedeljno, iako je vlasnik milionski vrednih nekretnina.

Iza zavese koju je sam podigao, Džoker u svom skrivenom svetu kockarskih operacija pravi ogroman godišnji promet veći od tri milijarde dolara. Uz ostalo, vlasnik je apartmana u jednom od najskupljih blokova u Londonu, uz sam Hajd park. U toj zgradi stanuju samo superbogati ljudi. Nedavno, jedan od tih apartmana oglašen je za prodaju po ceni od 90 miliona dolara. Drugi su prodavani po dvostruko višoj ceni.

Ulozi širom sveta

Džoker je rođen 22. maja 1961. godine. Ipak, najčešće ga nazivaju po imenu, Željko, ali je prisvojio ime Džon Vilson pod kojim je većinski vlasnik kompanije Kolosus Bets specijalizovane za kockanje. S tom firmom sada je na putu da se još više obogati, jer sada firma za promet usluga Britbet ulazi na 55 hipodroma u Velikoj Britaniji.

Tajnovit i na Tviteru

Kralja kockanja prati i nadimak Čudovište iz Loh Nesa. On se retko pojavljuje pred ljudima. Ima, recimo, nalog na Tviteru, ali je tamo umesto svoje fotografije postavio fotos svog lamborginija aventador, vrednog milion dolara, a sa sidnejskim Harbur bridžom u pozadini. Na profilu mu piše: "Navodno najveći kladioničar na svetu i profesionalni kockar sa visokim ulozima."

Nakon bitke sa Australijskom poreskom upravom, povučeni Željko povukao se još dalje i osnovao kockarski štab na Čovekovom ostrvu (Isle of Man) u Irskom moru na kom živi svega 85.000 stanovnika. Ostrvo mu je značajno i zato što je nezavisno od Britanije i ima svoj poreski sistem koji Željku sigurno odgovara. Nedugo posle dolaska, početkom 2012. godine, tamo je osnovao Kolosus Bets sa Bernardom Marantelijem, sinom bukmejkera iz Viktorije.

Rasturio banku

I sa ostrva u Irskom moru Željko je i dalje veoma prisutan u Australiji.
Jedan insajder sa hipodroma opisao je njegovo "prisustvo iz senke" na veoma popularnoj trci Everest, sprintu od 1.200 metara u sidnejskom Rendviku. Tamo je džekpot za pogodak prva četiri konja prošle godine bio 600.000 dolara. Kad je trka krenula, u banci je bilo oko 1,5 miliona. Do časa završetka trke još milion i po stigao je od Željkovog sindikata. Insajder kaže da je Željko "rasturio banku".
- Njemu je pobeda bila skoro zagarantovana, jer se kladio na sve živo i uz to je pokupio rabat od 150.000.

Bukvalno svakog minuta, 24 časa na dan, Željkov kockarski sindikat polaže uloge na sve živo što se u sportu dešava po svetu. Kod njega rade matematičari, analitičari podataka, kompjuterski naučnici, a svakako i posmatrači konjskih trka.

Uvek na dobitku

Međutim, nisu samo opklade ono što Željku donosi bogatstvo. Vešta organizacija obezbeđuje mu povratni prihod od kompanija koje se bave kockom, a on ih opslužuje u svom sistemu klađenja, što praktično znači da on ne može da izgubi.

- Opšte je poznato da te kompanije nude rabate mušterijama koje im najviše znače - kazao je za "Ferfaks" predstavnik velike organizacije Tabkorp.

Sudija ostao bez reči

Ranogajec je rođen u Hobartu na Tasmaniji. Pre 10 godina javnost je imala priliku da ga vidi kad je izašao pred federalnog sudiju za prekršaje. Tada se saznalo za ogromne razmere operacija koje on vodi. Na pretresu na kom je Željko tražio bankrot svog bivšeg poslovnog partnera sudija Rolf Drajver pitao ga je koliki je promet sindikata tokom godine.
- Nagađam da bi bila jedna milijarda - glasio je odgovor.
Sudija nije mogao da poveruje.
- Jedna milijarda - pitao je u neverici.
- Da. Jedna milijarda. Mi to zovemo klub udruženih kladioničara. Mušterije sa nama mogu da se klade po svetu - odgovorio je Željko.
On je objasnio na sudu da nisu dobici ti koji ih drže daleko ispred prosečnih kladioničara, već rabati ili "naknade za lojalnost".
- To je vrlo jednostavno. Ako položiš sto dolara, a izgubiš pet, dobiješ deset odsto rabata, pa si i dalje dobar pet odsto - objasnio je Željko.

I njegova firma daje Željku rabat i naravno nije spremna da kaže koliko je to u procentima. Ali, sigurno je da je Željko njena najveća mušterija. Veruje se da Tabkorp Željku daje nazad između osam i 10 odsto.

Primera radi, Tabkorp nudi igru Keno, jednu vrstu lutrije. Stručnjaci za kocku kažu da su po klubovima i pabovima po Australiji prošle godine isplaćene 44 glavne premije džekpota. Od toga, Željkov sindikat je, čini se, osvojio dobitak u 40 navrata.

Proterani zbog brojanja karata

Ranogajec se odselio iz Australije posle suočavanja s ovdašnjim poreznicima koji su njega i 18 članova njegovog kluba gonili za skoro 600 miliona dolara poreza i kazni. Sindikat je tvrdio da to čime se bave nije biznis i da samim tim nema ni poreza na njihove kockarske dobitke. Na kraju se sindikat nagodio s poreznicima pod uslovima koji nisu obelodanjeni.
Jedan od onih koji su se našli na meti poreznika bio je njegov najbliži prijatelj Dejvid Volš. Njih dvojica sreli su se za vreme studija na Tasmaniji. Volš je u Hobartu osnovao privatni Muzej stare i nove umetnosti (Mona) kao neku vrstu pokajanja što je kockom zarađivao pare bez truda, kako je sam tvrdio u autobiografskoj knjizi. Ali, Volš je bio taj koji je svoje izuzetno matematičko znanje stavio Željku na raspolaganje i dao mu dobitnu računicu.
Prvo su ušli u kasino u Hobartu. Posledica: u maju 1984, zabranjen im je ulazak jer su brojali karte na stolu. Željko se žestoko borio protiv zabrane, tvrdnjom da je studirao pravila blekdžeka i da brojanje karata ne predstavlja prekršaj.
Posle toga je na dan otvaranja, izbačen iz kazina Jupiter na Gold Kostu. Obezbeđenje je o njemu dobilo belešku da je poznat po nadimku Džoker i brojanju karata.
Odatle su prešli u Sidnej, a tada je Željko bio sa suprugom Šeli Vilson koju je sreo u kazinu. Trojku je put zatim odveo u Koreju, gde su usavršavali sistem kocke.
Do 1994. godine već su nedeljno ulagali milione dolara na lotou, Keno, konje i trke pasa.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online