Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.05.2018.
13:40
Tanjug, Vestionline A

Skoplje ne odustaje od imena

"Republika Ilindenska Makedonija" je ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane, saopštila je danas vlada u Skoplju, ističući da očekuje da će taj predlog naići na široku podršku Atine.

pixabay.com
 

"Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu", kaže se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je navela da je Ilindenski ustanak "zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode i nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku".

"To je ista borba i 1903. i 1944. godine", dodaje se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je poručila da će nastaviti pregovore sa grčkom vladom do pronalaženja konačnog rešenja za 25 godina dug spor oko imena.

"Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napre da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog momenta za dve države", navodi se u saopštenju makedonske vlade, prenela je agencija MIA.

Grčka vlada je sinoć, kako je konstatovala makedonska agencija, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje bude "Ilindenska Makedonija", izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

Grčka vlada saopštila je da predlog za rešenje spora oko imena Makedonije treba da sadrži geografsku ili vremensku odrednicu.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je prethodno da se kao mogući kompromis razmatra Republika Ilindenska Makedonija. 

Međutim, grčki politički lideri koje je premijer Aleksis Cipras informisao o tome, odbacili su makedonski predlog.

U saopštenju se kaže da vlada u Atini pozdravlja to što Makedonija prihvata da rešenje za ime ne može da postoji bez usvajanja imena za sve upotrebe.

To znači da Makedonci ne mogu jednostavno da zovu svoju zemlju "Makedonija" u domaćoj upotrebi, dok bi za međunarodnu upotrebu koristili drugo ime, navodi AP.

"Mi ipak ohrabrujemo naše susede da nastave da rade na pronalaženju opšte prihvatljivog imena sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kao što predviđa i paket predloga koje je izneo specijalni izaslanik UN Metju Nimic", navodi grčka vlada.

"Republika Ilindenska Makedonija" je opcija koju su kao mogući kompromis razmatrali premijeri Makedonije i Grčke u četvrtak u Sofiji.

Taj naziv kao moguće rešenje je odbacila grčka opozicija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras informisao je telefonom lidere Nov demokratije, Pokreta za promene, stranke Reka i grčke komunističke KKE stranke o predlogu koji je predložen prilikom njegovog susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na marginama skupa u Sofiji, međutim svi su odbili predlog, prenosi grčki portal Katimerini.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis navodno je rekao Ciprasu da je naziv "Ilindenska Makedonija" neprihvatljiv i da podseća na iredentizam.

Ilinden se odnosi na anti-nacistički ustanak na Balkanu 1944. godine, koji je, međutim, nastojao da ujedini geografsku oblast Makedonije, uključujuci i delove Grčke, a njegova istorijska konotacija vidi se kao kamen spoticanja za mnoge Grke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.05.2018. 17:00
Има једна земља на овој планети која не може да се сети како се зове???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online