Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
13:30
Vesti A

Stranci postali poslanici

Pomor među federalnim političarima zbog sukoba sa Ustavom nastavlja se. Pravnici upozoravaju da kriza zbog dvojnog državljanstva članova Parlamenta i Senata nije završena, iako je još prošle nedelje pravo da sede u poslaničkim klupama izgubilo njih još petoro, od čega je troje laburista.

EPA/DEAN LEWINS
Nastavak skandala u federalnom parlamentu

Sada je pod znakom pitanja status još dve laburistkinje:Eme Husar i Eme Mekbrajd. Prema parlamentarnom registru državljanstava, ove dve političarke tražile su da ponište inostrano državljanstvo, ali nema dokaza da su njihovi zahtevi primljeni i da se po njima postupalo.

Stručnjak za ustav Džordž Vilijams predviđa "haos na narednim izborima", posebno ako rezultati trke između dve partije budu približno, pošto će onda kandidati i stranke osporavati protivnike na osnovu sumnji da su dvojni državljani, što im oduzima pravo da se nađu u parlamentu.
Sada, na vrhuncu krize sa državljanstvima, glavne političke stranke su se usmerile na proveru statusa poslanika (i svojih i tuđih). Posebno će se gledati na one članove parlamenta čiji registar bude nepotpun.

Profesor Vilijams, dekan pravnog fakulteta Univerziteta NSW upozorava da je reč o velikom broju ljudi, od kojih mnogi neće moći da prođu proveru.

- U svemu tome biće puno aljkavosti i ne sumnjam da ćemo na narednim izborima imati mnogo kandidata koji neće imati pravo da učestvuju - kaže profesor Vilijams.

Vrhovni sud je prošle nedelje zaključio da bivša liberalna senatorka Kati Galager nije imala pravo da izađe na izbore 2016. godine zato što je u to vreme bila britanska državljanka. Laburisti Suzan Lemb, Džastin Kej i Džoš Vilson, kao i Rebeka Šarki iz Centralne alijanse podneli su ostavke posle toga, saopštavajući da su njihove okolnosti iste kao kod Kati Galager. U njihovim izbornim jedinicama sada predstoje vanredni izbori.

Krajem prošle godine, parlamentarna mesta izgubilo je devet poslanika.

Poljakinja i Irkinja samo do izbora

* Ema Husar, poslanica za izbornu jedinicu Lindzi u zapadnom Sidneju, poslala je 24. maja 2016. godine pismo poljskom generalnom konzulatu. Navela je da bi mogla po dedi po ocu da dobije poljsko državljanstvo. U pismu, poslatom 16 dana pre zaključenja kandidatske liste za izbore 2016. godine ona se odriče "svake odanosti, poslušnosti ili privrženosti Poljskoj kao i poljskog državljanstva".
Međutim, Vlada Poljske nije pružila dokaze kojima bi potvrdila prijem ovog pisma, kao što nema ni potvrde o poništenju njenog državljanstva.
* Ema Mekbrajd, članica za izbornu jedinicu Dobel u NSNj, poslala je potpisanu "izjavu o poreklu", odnosno obrazac kojim se odriče svog irskog državljanstva, datiranu 9. avgusta 2013, nekoliko dana pre zaključenja liste za izbore 2013. "Prema irskom zakonu moje državljanstvo te zemlje po podnošenju izjave o poreklu automatski je okončano", navela je u izjavi.
Međutim, Vlada Irske takođe nije potvrdila da je izjava podneta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online