Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
18:38
Vestionline, Tanjug A

Ko su Amerikanci koje je oslobodila Severna Koreja?

Državni sekretar SAD Majk Pompeo napustio je Severnu Koreju sa trojicom američkih državljana, koji su oslobođeni iz pritvora u toj zemlji uoči predstojećeg susreta lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, a AP je objavio profile trojice Amerikanaca navodeći da su uhapšeni zbog navodnih "subverzivnih aktivnosti, špijunaže i drugih neprijateljskih akcija".

Tanjug/AP
Pomiulovani: Kim Dong Čul. Toni Kim i Kim Hak Song

U pritvoru je najviše vremena proveo Kim Dong Čul, američki državljanin, rođen u Južnoj Koreji, koji je uhapšen  2. oktobra 2015. godine. Pre hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na severoistoku Severne Koreje, navode severnokorejski državni mediji. On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Severne Koreje i  špijunaže.

Pročitajte još:

EPA/Korean central TV

Dogovoren istorijski susret: Sastaju se Tramp i Kim Džong Un

Pre nego što mu je izrečena kazna, bivši građanin Virdžinije javno se izvinio za klevetu protiv severnokorejskog rukovostva, prikupljanje i prosleđivanje poverljivih informacija Južnoj Koreji i pridruživanje prljavoj kampanji protiv stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji. 

U aprilu 2017. godine na  aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-Duk, zbog, kako je navela severnokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih "krivičnih neprijateljskih dela u cilju prevrata" u Severnoj Koreji. 

KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična dela Kim navodno počinjeno. 

Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Severnoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava. Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi. 

Kim je prethodno je predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi.

Poslednji je, 6. maja 2017, uhapšen Kim Hak Song, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet auke i tehonologije u Pjongjangu. 

Prema navodima KCNA, on je uhapšen zbog angažovanja u neprijateljskim akcijama protiv Severne Koreje, ali nije precizirano o kakvim akcijama je reč. 

KCNA, takođe, ne navodi da li je njegov slučaj povezan s slučajem Tonija Kima.

Univerzitet je, takođe, naveo da zadržavanje u pritvoru Kim Hak Songa nije povezano s njegovim radom u toj ustanovi. 

AP napominje da nije poznato da li su Toni Kim i Kim Hak Song zvanično osuđeni. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online