Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
12:44
Vestionline, Sputniknews.com A

Pentagon u strahu od ruskog naoružanja: Sankcije jedina "odbrana"

Pentagon je ozbiljno zabrinut zbog novog ruskog oružja koje je ruski lider Vladimir Putin predstavio pre predsedničkih izbora, a posebno je zabrinula najava da će ruski lovci-presretači "Mig 31" početi da koriste hipersonične rakete "kindžal".

youtube.com/rt
Hipersonično oružje

Portal "Militari voč" podseća na izjavu ruskih vojnih krugova, prema kojoj je deset aviona "mig 31" sa "kindžalima" spremno za upotrebu. 

Nekoliko zvaničnika u Pentagonu tvrdi da SAD nemaju nikakvu efikasnu zaštitu od ovog ruskog hipersoničnog oružja. 

Američka odbrambena sredstva ne mogu da presreću rakete koje razvijaju brzinu veću od tri maha, što je brzina zvuka, dok "kindžali" mogu da lete brzinom od čak deset mahova, navodi "Militari voč".

Vojni zvaničnici tvrde da SAD nisu sposobne da se nose čak ni sa sovjetskim supersoničnim raketama "skad".

Avion "mig 31" adaptiran je za nošenje izuzetno teških raketa, a njegova velika brzina je odlična za postavljanje "kindžala". 

Lansiranje te rakete odvija se na visini većoj od deset kilometara. On obara ciljeve na rastojanju od oko 2.000 kilometara, što premašuje domet protivvazdušne odbrane potencijalnog protivnika.

U nastojanju da zaustavi razvoj vojne tehnike Kongers SAD namjerava da progura amandman protiv dobavljača ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i da ih stavi pod sankcije. 

Ovaj amandman uključen je u Nacrt zakona o finansiranju američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu.

Predsednik države u narednih pet godina treba da šalje odborima Kongresa izveštaj u kome su navedena sva strana lica, ministarstva ili strukture druge države koja "prodaju, pozajmljuju ili na drugi način pružaju robu, usluge ili tehnologije licima koja pripadaju ili su pod kontrolom Vlade Ruske Federacije ili sa njima ostvaruje značajne transakcije", navodi se u amandmanu.

U Nacrtu zakona se precizira da je reč samo o aktivnostima koje doprinose razvoju i proizvodnji vojne tehnike ili tradicionalnog visokotehnološkog (nenuklearnog) oružja u Rusiji.

Predsednik SAD Donald Tramp je 2017. godine potpisao nacrt zakona koji je usvojio Kongres o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji i protiv lica i kompanija iz trećih zemalja koje sa njima sarađuju, podseća "Sputnjik". 

Američka administracija saopštila je da namjerava da primjenjuje sankcije selektivno, uzimajući u obzir sopstvene nacionalne interese, kao i interese saveznika i partnera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online