Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.05.2018.
09:44
Vestionline A

"Izrael se sprema za rat sa Iranom" - "Odgovorićemo..."

Dva dana nakon spornog napada u Siriji za koje se veruje da su delo Izraelaca u svetu se sve više priča o mogućem sukobu Izraela i Irana. Netanijahu sve negira.

wikipedia.org/TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF

 

Visoki iranski zvaničnik Aladin Borudžerdi izjavio je da će Iran u “odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu“ odgovoriti na navodni izraelski raketni napad u kome su ubijeno nekoliko Iranaca u Siriji.

Inače, njegova izjava predstavlja prvi direktan odgovor na napad na dve baze na severu Sirije u nedelju uveče koje je navodno izveo izrael.

Iranska novinska agencija i organizacija koja nadgleda rat su navele da je u udarima ubijeno više od 20 provladinih boraca među njima Iranci, preneli su izraelski mediji. Nakon napada nastala je prava konfuzija i ćutanje sa izraelske strane.

- Agresija cionističkog entiteta protiv prisustva naših vojnih savetnika u Siriji daje nam pravo da odgovorimo na odgovarajućem mestu i vremenu - rekao je Borudžerdi na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Sirije, prenosi AP.

Brzo reagujući na tu pretnju izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da pretnje iz Irana “dolaze nedelju za nedeljom “ i ako postupe po njima Izrael će odgovarajuće reagovati.

Liberman je uz to kritikovao zemlje koje ne vide pretnju Irana, rekavši da više vole da ”zabiju glavu u pesak” i da ignorišu da “Iran ugnjetava slobodu izražavanja i manjine” i ima ekonomsku korist zasnovanu na pogrešnim osnovama da ne teži da razvije nuklerno oružje.

- Izrael ne može ignorisati iransku pretnju - zaključio je izraelski ministar, preneli su izraelski mediji.

Napad u nedelju samo je još više pojačao napetost između Izraela i Irana, ključnog saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, u građanskom ratu koji traje sedam godina, a o tome se priča i u SAD - trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode da je incident u nedelju najnoviji pokazatelj da se Izrael i Iran približavaju otvorenom sukobu.

Ovi neimenovani zvaničnici veruju i da se Izrael sada priprema za vojnu akciju te da traži američku pomoć i podršku, prenosi mreža NBC njuz.

- Na listi potencijalno najverovatnijih konflikata u svetu, sada je na samom vrhu nalazi se sukob Izraela i Irana u Siriji - kaže jedan visoki američki zvaničnik.

Trojica zvaničnika SAD navode i da su izraelski avioni F-15 pogodili Hamu nakon što je Iran isporučio oružje u bazu u kojoj je smeštena iranska 47. brigada, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Izrael, kako navode, sve više postaje svestan uticaja Irana u susednoj Siriji. I dok Rusija vodi vazdušni rat za Asadov režim u Siriji, Iran vodi kopneni rat, tvrde zvaničnici, navodeći da su iranski borci u svakoj većoj ruskoj i sirijskoj bazi u zemlji.

U tekstu se podseća da su se prošle nedelje visoki vojni zvaničnici Izraela sastali sa američkim kolegama tražeći podršku za veću akciju protiv Irana u Siriji.

Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da Izrael ne teži ratu sa Iranom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online