Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
08:11
Z. Mirković - Vesti A

Bez cigarete u automobilu

U Austriji je od 1. maja stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima u kojima su deca ili mladi do 18 godina. Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja nepoštovanja istog propisa policija može da izrekne i kaznu u visini do 1.000 evra, a od ove zabrane izuzeta su samo taksi vozila!

pixabay.com
Ovakvih slika na austrijskim ulicama više neće biti

Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija u ovom periodu samo izricati opomene, ali neće kažnjavati.

Zasad je još neizvesno kako će policija obavljati kontrole i kako će pisati kazne jer nije dobila uredbu od Ministarstva zdravlja o visini kazni, budući da je zakonom propisana samo najviša moguća svota.

Kabriolet "spas" u Engleskoj

U Engleskoj i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kazna je novčana i iznosi 50 funti (56 evra). Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom. U Škotskoj u vozilu ne smeju da puše ni vozač ni putnici ukoliko se u automobilu nalaze osobe do 18 godina starosti i to nezavisno od toga da li je u pitanju kabriolet. Kazna iznosi 100 funti, odnosno 114 evra. I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloletnici, a kazna se kreće od 100 do 1.000 evra.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kad se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora da zaustavi vozača već može, ukoliko uoči prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

- Postaje problematično ako neka druga osoba, a ne vozač, puši jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati policiji - upozorio je Martin Hofer, glavni pravnik OeAMTC.

OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako vozač bude zaustavljen i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.

- Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji dosad u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju - ukazao je Hofer.

Inače, zabrana pušenja u kolima već duže postoji u drugim evropskim zemljama.

U Francuskoj je zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloletnici, a kazna za kršenje propisa je 68 evra. U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloletnici.

U toj zemlji se kazna određuje na osnovu starosti dece i iznosi između 500 i 5.000 evra ako su deca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do 2.500 evra ako je reč o deci u starosti između 12 i 17 godina.

U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze deca mlađa od 12 godina i ta zabrana važi kako za privatne automobile tako i taksi vozila, ali i autobuse. Kazna za kršenje ove zabrane iznosi do 1.500 evra. Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloletnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 evra.

Zbogom nikotinu i na radnom mestu

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kome se voze maloletnici stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mestu. Naime, zakon predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mestu u zatvorenim prostorima ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online