Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.05.2018.
00:44
Vestionline, Blic rs A

Detinjstvo su provele na Alkatrazu i tvrde: Nismo mogle da poželimo lepši život

Sestre Meri i Džin Komfort bile su veoma male kada su zajedno s roditeljima i starijom sestrom Kerol došle da žive na ostrvu Alkatraz, nakon što se njihov otac zaposlio kao čuvar u ozloglašenom zatvoru u Zalivu San Franciska. Majka i otac su prodali sve što su imali i krenuli na put s jednog na drugi kraj Amerike.

printscreen

- Bilo je to pre nego što su sagrađeni autoputevi i pre nego što su izmišljene papirne pelene i veštačka hrana za bebe - kaže Meri, koja je tada imala samo tri nedelje.

Kako je izgledao život ćerki zatvorskog čuvara na čuvenoj “Steni”?

Merina sestra Džin otkriva da su imali mnogo lepšu kuću na Alkatrazu, nego deca čiji su očevi radili u zatvoru, a stanovali u San Francisku, samo dva kilometara dalje.

- Zgrada u kojoj smo živeli bila je divna, sa tri spavaće sobe, parketom i divnim pogledom. Jedna strana je gledala na San Francisko, a druga na istočni deo zaliva, a mi smo živeli u centru sveta. Bilo je fantastično - kaže ona.

Sestre su često dolazile u dodir sa zatvorenicima, uključujući i najaopasnije na svetu, koji su tu upućeni kako ne bi pobegli.

- Sećam se para po imenu Pet i Flet Top - kaže Džin.

- Obavljali su različite poslove po ostrvu, popravljali stvari. Ponekad su nam robijaši ulazili u kuću da pokupe smeće, naravno, u pratnji čuvara - priča Džin.

- Moj rođak Džim, koji je dva leta proveo kod nas, rekao je mojoj majci jednom prilikom da je neko u sobi, a ona mu je odgovorila: “Da, to je samo robijaš” - seća se ona.

Devojčice su se satima igrale na velikom, betonskom platou, ostatku kasnije napuštenih planova za pretvaranje ostrva u veliko podzemno skladište u 19. veku. U vreme kada su devojčice živele na Alkatrazu, tu se nalazilo igralište s klackalicama i ljuljaškama.

Međutim, nije uvek bilo tako zabavno.

Samo 11 dana pre Merinog petog rođendana, pobegao je robijaš Bernard Koj, koji je dugo planirao bekstvo. Bio je to početak trodnevne “Bitke na Alkatrazu”.

- Igrala sam se na platou s drugom decom kad se oglasila sirena. Svi smo bili mali, pa nismo obraćali pažnju, ali jedna majka je znala da ima problema u zatvoru i sve nas je odvela na sigurno - kaže Džin.

Koj i njegovi saučesnici savladali su čuvare da bi doprli do magacina s oružjem, a zatim pokušali da nađu ključeve od kapije kroz koju će pobeći. Međutim, upali su u klopku i očajnički su pokušavali da se izvuku.

Otac sestar Komford, koji se nalazio u stražarskoj kuli, pogođen je i teško ranjen. Pravio se da je mrtav i celu noć je ostao u kućici, pre nego što je uspeo da pobegne.

- Jedna majka je došla na ideju da pozove Crveni krst i zatraži pomoć - kaže Meri.

Ali zato što je to bio tako krupan događaja, vrvelo je od novinara, a jedan od njih nije hteo da oslobodi telefonsku govornicu iz koje je razgovarao s listom za koji je radio.

- Morali su da pozovu vojsku da ga sklone, a pošto je ponovo odbio, izvukli su ga napolje za kragnu i rekli nam. “Telefon je sada slobodan”.

Uprkos drami iz 1946, Meri i Džin kažu da im je bilo vrlo žao kada su morale da napuste Alkatraz i ljude s kojima su tamo živele. Gangstera, ubica i lopova ima na svakom ćošku, a one nisu mogle da požele lepši dom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online