Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
00:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Špijunske igre usred Sijetla

Predstavnici američkih vlasti upali su u rezidenciju ruskog generalnog konzula u Sijetlu, koji je napušten na zahtev Vašingtona. Prethodno je u avgustu prošle godine zatvoreno i zdanje konzulata. Poput scene iz Hladnog rata, uoči zatvaranja ruskog konzulata u Sijetlu, dim se uzdizao iz dimnjaka dan i noć. Rusi su spaljivali dokumenta, a sada su pripadnici neimenovane američke službe bezbednosti svejedno upali u ispražnjenu rezidenciju, prethodno razvalivši bravu.

Tanjug/AP
Nikolaj Pukalov kroz ogradu proverava šta se dešava u konzulatu

- Svedoci smo da američka strana, kršeći sve diplomatske i konzularne konvencije kao i sopstveni zakon o zaštiti prava na privatnu svojinu, pokušava da uđe na našu teritoriju, za šta je dokaz pokušaj razvaljivanja brave na ulaznoj kapiji - rekao je Nikolaj Pukalov, šef konzularnog odeljenja ruske ambasade u SAD, u telefonskoj izjavi sa mesta zbivanja za agenciju Tas.

Pukalov je rekao da su ruske diplomate iznele arhiv i većinu vredne opreme iz zgrade pošto je prethodno američka administracija naložila da se konzulat isprazni do utorka uveče. Ovim povodom oglasila se i Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekavši da su u pitanju "provala i otimanje".

- Požurite da vidite, američke vlasti su počele opsadu kompleksa ruskog konzulata u Sijetlu! Redak prizor, državna provala i otimanje - rekla je ona.

Slučaj konzulata Rusije u Sijetlu je veoma zanimljiv. Kad je otvoren pre 25 godina ruski konzulat u Sijetlu smatran je simbolom odmrzavanja hladnoratovskih odnosa. Sada, posle odluke Donalda Trampa da ga zatvori, konzulat bi mogao da postane simbol novih hladnoratovskih odnosa! Zbog čega je prvi čovek SAD izabrao baš konzulat u Sijetlu? Nije samo stvar simbolike.

Bela kuća navodi da je razlog zatvaranja konzulata u Sijetlu blizina "jedne američke pomorske baze i fabrike Boing". Tim potezom, kako je navedeno, smanjuje se "sposobnost Rusije da špijunira Amerikance i izvodi tajne operacije koje predstavljaju pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti". Reč je o bazi Kitsap za koju mnogi veruju da je dom najveće koncentracije nuklearnog naoružanja u SAD i svetu, a u njenoj blizini nalazi se i fabrika najvećeg dobavljača vojske Boinga.

- Generalno, u toj bazi se nalaze dve do tri podmornice sa 200-300 raketa. Postoji i centar za nuklearno oružje u kojem se skladišti nekoliko stotina bojevih glava - rekla je Lizbet Gonlud iz Programa za globalnu bezbednost.

Ona navodi da je, pored strateškog nuklearnog naoružanja, baza Kitsap-Bangor dom više od polovine nuklearnih podmornica koje poseduje mornarica SAD. Istovremeno, Sijetl je dom velike ruske zajednice u Americi, a kako tvrde američki listovi i dom ruskih špijuna.

Tramp suroviji od Obame

Američki predsednik Donald Tramp je 26. marta naredio proterivanje 60 ruskih diplomata, koje smatra špijunima, iz SAD zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji. Među proteranima ima diplomata, ali i 12 obaveštajaca Rusije koji su radili pri ruskoj misiji pri UN. Kako to biva u diplomatskim sporovima, Rusija je odgovorila istom merom, pa je tako zatvoren krajem marta konzulat SAD u Sankt Petersburgu, najveći i najvažniji posle diplomatske misije u Moskvi. Podsetimo, pored ambasade u Moskvi, SAD u Rusiji još imaju aktivne konzulate u Jekaterinburgu i Vladivostoku. U SAD neometano još rade ruski konzulati u Njujorku i Hjustonu.

U prilog toj tezi ide i činjenica da je u tom gradu ranije bilo hapšenja špijuna. Dva ruska "spavača" uhapšena su 2010. godine u akciji kojom je FBI razbio špijunski prsten SVR, ruske spoljne obaveštajne službe. Tada je uhapšen bračni par Mičel Zoloti i Patricija Mils. FBI je prilikom pretresa njihovog stana našao notes sa šiframa i radio-vezu za koju se veruje da je korišćena za komunikaciju sa ruskim obaveštajcima.

- S obzirom na to da je konzulat u San Francisku zatvoren u avgustu prošle godine, a bio je najveći na zapadnoj obali, ne čudi me što je sledeća meta bio konzulat u Sijetlu. Verujem da je interesovanje Rusa za Sijetl vezano za najbrže rastući sektor u gradu - IT industriju - kaže bivši obaveštajac David Gomez za "Dejli bist".

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov oglasio se povodom zatvaranja konzulata u Sijetlu. Prema njegovim rečima, "slučaj Skripalj" bio je samo izgovor za proterivanje diplomata iz SAD, a zatvranje konzulata bilo je planirano ranije.

- Zvaničnici američke administracije otvoreno su objasnili da je Generalni konzulat Rusije zatvoren zbog svoje blizine bazi podmornica i fabrici najvećeg dobavljača vojske Boinga. Kakva je tu veza sa slučajem trovanja britanskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke? - navodi se u izjavi ambasadora na Fejsbuku.

Prema rečima Antonova, veličina štete i informaciona priprema i logistika govore "da je zatvaranje najverovatnije ranije planirano, samo je bilo odloženo i čekao se odgovarajući trenutak".

Odmazda za hakovanje

Podsetimo, sve je počelo zapravo u decembru 2016. godine, odmah pošto je američka obaveštajna zajednica zaključila da se ruska država mešala u američke predsedničke izbore, hakujući servere Demokratske partije i potom doturajući informacije Vikiliksu, a sve kako bi naštetili Hilari Klinton. Tada se još nisu javno pominjale navodne veze Donalda Trampa, odnosno njegovih bliskih saradnika sa ruskim obaveštajcima. Obamina administracija je 29. decembra 2016, ukazom predsednika, zatvorila već dva ruska "diplomatska" objekta u Merilendu i državi Njujork, pod obrazloženjem da se u tim centrima "odvijala aktivnost suprotna Bečkoj konvenciji". Prevedeno na jednostavniji jezik, to su bili špijunski centri koji su uživali diplomatski imunitet. Tada je Obama proterao i 35 ruskih diplomata za koje se veruje da su bili ruski špijuni sa oficijelnim paravanom diplomata.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online