Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.04.2018.
09:22
Vestionline, rts.rs A

Teret sirijske krize se prebacuje na diplomatski teren

Akcijom u Siriji Sjedinjene države su, sa njihovog stanovišta, ispunile kredibilitet, kaže za RTS Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije. Poručuje da je važno što je akcija protekla bez konfrontacije s Rusijom i dodaje da se teret prebacuje na diplomatski teren.

Tanjug/AP
Zapadne sile bombarduju Damask

Zečević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da su SAD pominjale da će doći do akcije ako sirijska vlada bude koristila hemijsko oružje i da su, sa njihovog stanovišta, ono što su govorili i uradili.

Zečević ističe da Amerikanci vole jake lidere koji su spremni da reaguju i upotrebe silu kada su određeni interesi u pitanju.

Dodaje da je veoma važno to što je akcija protekla bez konfrontacije sa Rusijom.

Podseća da je Tramp povezivan sa Putinom i da se govorilo da mu je Putin pomogao u kampanji, a sada je pokazao da nema problem da interveniše u zemlji gde su Rusi vojno prisutni i da nije u zavisnosti od Rusije.

Zečević ističe da su SAD, Velika Britanija i Francuska pokazale da relativno brzo mogu koordinisano da deluju u Siriji. Međutim, sad se teret prebacuje u Savet bezbednosti UN i na diplomatski teren.

Ipak, tamo nema saglasnosti, ali Zečević ističe da je veoma važno to što je Rusija dobila podršku od Kine.

Kaže da bi eventualna diplomatska akcija mogla da ide u pravcu da Francuzi i Nemci razgovaraju sa Rusima, da se uspostavi primirje i da se dostavi humanitarna pomoć, a zatim i o političkom rešenju za Siriju.

Zapad bi, prema njegovim rečima, mogao da radi na tome da u vlast ubaci predstavnike drugih etničkih grupa, na primer Kurda, i na taj način ostvari neki uticaj u Siriji.

Smatra da male države mogu da izvuku neke pouke iz cele priče i da se klone situacije u kojima bi se nešle između velikih blokova.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Zečević je rekao da, iako je svetska javnost bila fokusirana na Siriju, taj problem ostaje na stolu da se rešava u narednom periodu.

Dodaje da zapadne sile ukazuju pažnju Srbiji kao zemlji i podseća da je francuski ministar spoljnih poslova došao u Srbiju u jeku sirijske krize, kao i da je Aleksandar Vučić imao sastanak sa Angelom Merkel.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.04.2018. 11:13
Jak lider.Pa to je merilo kaubojštine to je kako se kod nas kaže bojdžija.Jak lider:pa zar oni ne vide šta je jak lider.Onaj koji i pored svih nevolja opstaje.U odnosu na te njihove pr,copevce Asad je stena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online