Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
11:37
Vestionline, Sputniknews.com A

Rusi tvrde: Sirijski PVO oborio 71 krstareću raketu

Ruski Generalštab saopštio je da su sirijske protivvazdušne snage oborile 71 krstareću raketu zapadne koalicije.

Tanjug/AP
Damask u noći napada

Kako se navodi, obaranje zapadnih raketa pokazalo je da su sirijske snage izuzetno obučene.

Istovremeno, Generalštab je naglasio da će Rusija razmotriti mogućnost isporuke PVO sistema S-300 Siriji kao i drugim zemljama sveta.

- Agresija SAD protiv Sirije je pokušaj da se spreči istraga o hemijskom napadu u Siriji i u potpunoj je suprotnosti sa naporima da se pobedi terorizam u zemlji - navodi Generalštab.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije prati razvoj situacije u Siriji i ocenjuje da je u Damasku trenutno situacija normalna i mirna.

Ispaljeno više od 100 raketa na objekte u Siriji

Na objekte vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa "vazduh-zemlja", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, rakete su lansirane iz američkih brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, zatim su vazdušne napade nanosili i taktička avijacija koja je locirana na Sredozemnom moru, a bombe su bacali i bombarderi B-1B, koji su poleteli iz regiona Tanfa, gde je locirana američka baza u Siriji.

Ruski vojni resor ističe i da je sirijski PVO bio u pripravnosti tako da je veliki broj raketa oboren. Sirijska vojska je koristila PVO sisteme S-125, S-200, "Buk“ i "Kvadrat“ koji su proizvedeni pre više od 30 godina u Sovjetskom Savezu.

Rusija nije koristila sopstvene protivvazdušne snage prilikom odbrane sirijskih ciljeva od napada SAD i njihovih saveznika, dodaje rusko Ministarstvo.

Sa druge strane, iz francuskog Ministarstva odbrane saopštili su da su svi avioni te zemlje poleteli sa teritorije Francuske.

"Napad na Siriju nije bio usmeren na saveznike Damaska", rekao je ministar inostranih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan i dodao da je glavni cilj napada bio centar za istraživanje hemijskog naoružanja u Siriji.

Troje ranjeno u raketnom napadu

Tri osobe su ranjene tokom združenog napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, saopštio je sirijski Generalštab.

Kako se navodi, ukupno je na različite objekte u zemlji ispaljeno nešto više od 110 raketa.

Sirijska vojska, kako se precizira, uspela je da obori veći deo raketa, iako su pojedine uspele da pogode svoje ciljeve i da nanesu veliku materijalnu štetu.

Uprkos tome, sirijska vojska će nastaviti da vodi borbu protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.

- Ovaj napad poslužiće kao motivacija da vojska odlučno nastavi borbu protiv terorizma - zaključuje sirijski Generalštab.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online