Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
09:31
sputniknews.com A

Medlin Olbrajt: Da je Obama pritisnuo crveno dugme za Siriju...

Velika polemika vodi se o ulozi bivšeg predsednika Baraka Obame u ratu u Siriji. Nakon što je Tramp kritikovao svog prethodnika zbog toga što nije preduzeo odlučnu akciju u Siriji pre nekoliko godina, bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da želi da Obama objasni koja je "crvena linija" za sirijskog predsednika.

EPA/Andrew Gombert
Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt

I Tramp bio protiv napada

Kako prenosi "Njuzvik", Olbrajtova, koja je od 1997. do 2001. godine obavljala funkciju državne sekretarke SAD, rekla je da se ne slaže sa Trampovom kritikom Obame. Ona se, ujedno, nije složila ni sa Obaminom odlukom da ne pokrene vojnu akciju protiv Asada nakon što je sirijski lider navodno upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda.

- Volela bih da je Barak Obama pritisnuo crveno dugme, a ja sam lično poželela da smo prošli kroz to - rekla je Olbrajtova i dodala: "Međutim, ono što se desilo jeste da je Obama tražio podršku Kongresa, jer nije želeo da uradi nešto izvan zakona, a onda Kongres to nije podržao".

"Njuzvik" podseća da je 2012, godinu dana nakon što je počeo krvavi rat u Siriji, Obama rekao da će upotreba hemijskog oružja opravdati američku vojnu akciju na Bliskom istoku, rekavši da bi takav potez označio "crvenu liniju".

Ali kada je predgrađe Damaska pod kontrolom pobunjenika pogođeno gasom sarinom u napadu u kojem je ubijeno blizu 1.500 civila, tadašnji američki predsednik je odlučio da sačeka sa odlukom o napadima i zatraži odobrenje od Kongresa. I Kongres i veći deo američke javnosti bili su protiv intervencije SAD u Siriji.

Taj list prenosi i da je u tom trenutku, tada magnat nekretnina Donald Tramp, takođe, na Tviteru pozvao Obamu da ne pokrene vojnu akciju: "Ako Obama napadne Siriju i nevini civili budu povređeni i ubijeni, on i Amerika će ostaviti loš utisak!".

"Njuzvik" ocenjuje da je skoro pet godina kasnije, predsednik Tramp promenio ploču. U subotu uveče stigle su vesti iz Sirije da je izvršen još jedan napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Tramp je odmah izjavio da će napadači platiti cenu. On je takođe napao Obamu zbog toga što ranije nije rešio problem.

"Da je predsednik Obama prešao svoju crvenu liniju, sirijska katastrofa bi već davno bila završena! Životinja Asad bi bio istorija!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online