Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
22:11
sputniknews.com, Vestionline A

Ruska plutajuća nuklearka prva takve vrste u svetu

Početkom ove godine ruska državna ekspertska kuća "Glavgosekspertiza" odobrila je izgradnju prve plutajuće nuklearke na Čukotki. Puštanje u rad nuklearne elektrane je planirano za kraj 2019. godine, a ono što je čini posebnom je i činjenica da će to biti najsevernije takvo postrojenje na svetu.

pixabay.com
Rusija prva zemlja sa plutajućom nuklearkom

Sputnjik je se obratio Mihailu Evgenijevu, rukovodiocu projekta eksperimentalno-energetskog bloka:

- Ovo je prvi projekat mobilnih energetskih blokova kakvih sada nema u svetu. Rusija završava radove na glavnom plutajućem energetskom bloku "Akademik Lomonosov". Projekat ima maksimalnu snagu više od 70 MVt. Grad Pevek je izabran  kao mesto gde će biti bazirana buduća plutajuća nuklearka, koja bi trebalo da zameni postojeću Bilibinsku nuklearnu elektranu - objašnjava ruski stručnjak.

Povodom ruskih planova da izgradi i pusti u rad prvu plutajuću i najseverniju nuklearnu elektranu, Evgenijeva smo zamolili da detaljnije objasni koncepciju ovog projekta.

- Plutajuće nuklearke su izvori energije budućnosti. Interesantne su još i po tome što su idealne za teško pristupačne i udaljene regione, a gde je energija neophodna za jedan ograničeni period, na primer za radove na izgradnji nekog trećeg objekta. Nakon što izgradnja bude gotova i time se iscrpi potreba za dodatnim izvorom energije, plutajući energetski blok može se premestiti na drugu lokaciju - ističe sagovornik Sputnjika.

Evgenijev dodaje da je Rusija jedina zemlja koja ima flotu ledolomaca na nuklearni pogon i stoga poseduje referentne tehnologije, kao i neophodno iskustvo korišćenja mobilnih reaktora, ali i sve ono što je neophodno kako bi ceo proces bio maksimalno bezbedan po okolinu i ljudstvo.

- Ploveći energetski blokovi moći će da se primenjuju u regionima koji su veoma udaljeni od već postojećih mreža za snabdevanje energijom, a moći će i da vrše procese "kogeneracije", to jest da na primer desalinizuju morsku vodu - objašnjava on.

Imajući u vidu da se radi o mobilnim izvorima energije, ove nuklearke bi bile idealne u rudarstvu, odnosno u slučajevima gde se ruda vadi blizu ili na samoj obali kao što je to slučaj u Indoneziji, Vijetnamu, Južnoafričkoj Republici, Gani, Meksiku, Brazilu, Peruu, Čileu itd.

Važno je pomenuti da državna korporacija "Rosatom" može da ponudi različita komercijalna rešenja za države koje već imaju razvijenu nuklearnu infrastrukturu, ali i za "početnike" kojima je na prvom mestu važno da dobiju električnu energiju po što nižim cenama.

- Plutajući nuklearni energetski blokovi mogu se lako adaptirati za upotrebu u različitim klimatskim uslovima, za hladnu klimu krajnjeg severa ili vrele tropske uslove, a da pri tome ceo proces ostane i dalje maksimalno bezbedan. Ovo je posebno važno za one predele koji su skloni zemljotresima i opasnosti da potom dođe do cunamija - ističe Evgenijev.

Recimo i da je snagu plutajućih nuklearki takođe moguće prilagoditi svim potrebama kupca.

Drugim rečima, svaki potencijalni kupac, odnosno budući korisnik, može dobiti ono što mu je potrebno u skladu sa jedinstvenim referentnim tehničkim predispozicijama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online