Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
19:11
Radio Slobodna Evropa A

Šta se krije iza hapšenja turskih državljana na Kosovu?

Hapšenje i deportacija šestorice turskih državljana sa Kosova u Tursku i dalje ostaje nerazjašnjeno. Kosovska opozicija sakupila je potpise 40 poslanika koji zahtevaju da se o tom, kako su nazvali, skandalu nezakonite deportacije, raspravlja u sredu, 4. aprila, što treba da potvrdi predsedništvo Skupštine Kosova.

EPA/Petrit Prenaj
 

"Kosovo se ne meša u pitanja Turske..."

Analitičari kažu da kosovski rukovodioci koji tvrde da ništa nisu znali, moraju da odgovore na pitanje kako to može da im neko otme pravo vođenja države a da o tome ništa ne znaju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u intervjuu za Glas Amerike tajnu deportaciju turskih državljana opisao kao "krađu". On je ponovio da nije bio obavešten o tome, da i dalje postoje mnoge nejasnoće, ali i da ne želi da prejudicira ko je to naredio.

- Dakle, zbog ubrzane procedure ukidanja boravišne dozvole, tajne deportacije o kojoj ja nisam bio informisan, doneo sam odluku o razrešenju dužnosti ministra policije i direktora Obaveštajne agencije... Kosovo je preduzelo najveće moguće korake i razrešilo glavne ljude iz oblasti bezbednosti - kazao je Haradinaj.

Hapšenje i deportacija turskih državljala sprovedena je u koordinaciji kosovske Obaveštajne agencije sa turskom, što je potvrdio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je zamerio Haradinaju na smeni dvojice kosovskih zvaničnika, navodeći da će za to "platiti", ali i poručivši da ovo nije ni prva ni poslednja akcija hapšenja Gulenovih sledbenika.

Haradinaj je ponovio da ne razume izjave turskog predsednika, i istakao da se Kosovo ne meša u unutrašnja pitanja Turske i da niko nema pravo da odlučuje oko kosovskih pitanja.

"Greška koja se više neće ponoviti"

Govoreći o razlozima deportacije turskih državljana, a na osnovu izveštaja Kosovske obaveštajne agencije, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova. Petoro uhapšenih i deportovanih su inače bili radnici privatnih škola na Kosovu pod nazivom Mehmet Akif.

S druge strane, predsednik skupštine Kadri Veselji kazao je da je deportacija turskih državljana bila "greška" koja se više neće ponoviti.

Glavni i odgovorni urednik dnevne novine Koha Ditore Agron Bajrami kaže da je jasno da se ova deportacija nije smela dogoditi, jer je Kosovo time prekršilo međunarodne konvencije i pokazalo da ima problem sa unutrašnjom demokratijom i poštovanjem prava građana.

- Ko je u stvari naredio? Ja nisam siguran koliko ljudi veruje našim liderima kada kažu da ništa nisu znali. Ako nisu ništa znali onda jer red da oni odgovaraju - kako to može da im neko otme pravo vođenja države a da o tome ništa ne znaju? A ako su znali, bilo ko od njih, onda su oni direktno saučesnici celog ovog skandala - izjavio je Bajrami za Radio Slobodna Evropa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online