Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.04.2018.
09:09
sputniknews.com A

Izraelski obaveštajac: Putin pokazao da je čitav odbrambeni sistem NATO beskoristan

"Rusija - zahvaljujući svom novom superoružju koje je javno demonstrirao Vladimir Putin - može ubrzati raspad NATO", ocenio je poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi.

Tanjug/AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin

On je u karijeri rukovodio i tajnom službom "Nativ", a svoju procenu razvija i obrazlaže ovako:

- Putin je pokazao da je Rusija dostigla najvišu tačku bezbednosti u celoj svojoj istoriji. Da sada ni SAD ni Evropa nemaju čime da joj pariraju. Putin je takođe pokazao da je ceo odbrambeni sistem NATO potpuno beskoristan i da više nije u stanju da išta uradi protiv Rusije.

Kedmi naglašava i da ujedinjena Evropa nema nikakvu zaštitu i da Rusija s njom dalje može pregovarati u dve etape:

- U prvoj fazi o ukidanju sankcija i o uklanjanju svih baza NATO sa teritorije EU. A u drugoj - o raspuštanju NATO kao krajnjem rezultatu. Uostalom, sada je već jasno da je NATO beskoristan i da ništa ne znači na odbrambenom planu i da od njega u slučaju rusko-evropskog rata ne bi bilo vajde. NATO je u vojnom smislu izgubio značaj i upravo zato ga treba raspustiti - tvrdi on.

Kedmi sugeriše Kremlju da upravo to postavi kao uslov normalizacije odnosa između Rusije i EU. On je podsetio da je poruka naciji parlamentu ruskog lidera imala dva segmenta - vojni i nevojni. Pritom je ukazao:

- Nevojni je za Sjedinjene Države strašniji od vojnog. Jer, ispostavlja se da je Rusija - iako je pod narastajućim zapadnim pritiskom preko sankcija čije posledice su uporedive sa ratnim razaranjima - našla način i sredstva da reši sve probleme i propuštanja nagomilane tokom 20 godina i da stvori novu razvojnu bazu. U suštini, pokazalo se da su i pritisak i sankcije beskorisni jer ne utiču ni na politiku Rusije ni na njen razvoj. Što je posebno važno i čega su se posebno bojali - ni na njeno naoružavanje - objašnjava Kedmi.

On smatra da će Amerikanci i njihovi saveznici odsad imati veliki problem i sa svojom i sa ruskom pomorskom moći.

- SAD su u središtu svoje vojne moći uvek imale mornaricu. A ona će - sudeći po onome što je predočio Putin - postati potpuno bespomoćna u slučaju Rusije. Ruske podmornice i podvodni aparati postali su pretnja i američkoj floti i obalama SAD. A svih deset grupa američkih ratnih brodova oko nosača aviona postalo je apsolutno golo pred raketama "Kindžal". Te udarne grupe su ostale bez atakujuće uloge prema Rusiji - zaključuje Jakov Kedmi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2018. 14:31
Rusija sa Putinom bi trebala iskoristiti trenutnu poziciju, sklopiti sa svim Evropskim zemljama trajni mir o nenapadanju i ucestvovanju na teritoriju Evrope i protiv Rusije. Tada bi svi bili sigurni od medjusobnih sukoba. Tako je zapad 90. kada je Rusija bila najslabija iskoristili svoju poziciju za ucijene. Obecali mnogo, nista nisu stavili na papir i sve lagali, od nuklearnog razoruzavnja , ulaska NATO u susjedne drzave Rusije. Svaka moc traje kratko ali treba se osigurati za buducnost. Svaki dogovor sa EU je privremen jer nakon desetak godina mogu da dozive promjene kao i raspad i svi prethodni sporazumi su nevazeci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online