Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
18:58
Vestionline, Tanjug A

Tri zemlje ne žele da sede za istim stolom sa predstavnikom Kosova

Rumunija i Kipar pridružile su se Španiji u odbijanju da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan, planiranom za 17. maj u Sofiji. Oni, naime, kao i Španija, smatraju da Kosovo ne sme biti tretirano ravnopravno sa zemljama regiona i zbog toga odbijaju da budu na samitu i da se slikaju s kosovskim predstavnikom, saznaje Radio Slobodna Evropa.

pixabay.com
Neke članice EU ne prihvataju Kosovo kao jedinku (Foto: Ilustracija)

RSE je, naime, iz "dobro obaveštenih izvora unutar EU" dobila potvrdu da su se nedavno španskom stavu pridružili Rumunija i Kipar. 

Ove tri države članice EU upozoravaju da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo "tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalima".

Navodi se da su prošlog petka iz Saveta EU poslate pozivnice za učešće na samitu. U sredu su se u Briselu sastali stalni predstavnici članica EU gde su, prema izvorima RSE, Kipar i Rumunija potvrdile da se protive ravnopravnom učešću Kosova na samitu u Sofiji 17. maja, na kojem će se razgovarati i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

- Predstavnici ove tri države ne žele da budu za isti stolom sa kosovskim predstavnikom i odbijaju da se slikaju na kraju samita za "porodičnu sliku" - rekao je izvor RSE.

RSE saznaje i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već u intenzivnim pregovorima sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, u pokušaju prevazilaženja prepreka, ali da su, međutim, sada otvorena tri fronta.

Sve tri prestonice - Madrid, Bukurešt i Nikozija - su čvrste u stavu da će u Sofiji doći samo na radnu večeru koja biti održana veče uoči samita, a na kojoj će se razgovarati temama koje nisu u neposlednoj vezi sa Zapadnim Balkanom.

Dan kasnije na Samitu, predstavnici te tri zemlje neće učestvovati. 

RSE ocenjuje da se "zbog ovog tvrdog stava otvara pitanje uspeha samita koji se održava nakon 15 godina i koji je trebalo da predstavlja najvažniji trenutak u celokupnom bugarskom predsedavanju koje je Zapadni Balkan stavilo visoko na listi prioriteta".

RSE podseća i da su španski mediji u više navrata javljali da je premijer te zemlje Rahoj nagovestio da stavlja pod znak pitanja učešće na samitu, na kojem se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona.

Kako saznaje RSE, Španija je već nagovestila da će nju na samitu najverovatnije predstavljati Portugal.

Sada se očekuje da istu matricu koriste i ostale dve države koje ne žele da budu prisutne na samitu.

Navodi se da bi moglo da dođe i do nedostatka saglasnosti oko zajedničke deklaracije.

Ovo pitanje je, kako saznaje RSE iz izvora u Briselu, pokrenuto na poslednjem sastanku ambasadora država EU, kada su neke države koje nisu priznale nezavisnost Kosova odbile ideju da se potpišu u deklaraciji gde se i Kosovo navodi u okviru procesa proširenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online