Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
10:22
Vestionline, Tanjug A

Trampov lekar postaje ministar za veterane

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je ministra za pitanja veterana Dejvida Šulkina i na to mesto imenovao lekara Bele kuće Ronija Džeksona, a tu je odluku je doneo posle skandala u vezi sa etikom u tom ministarstvu.

EPA/Jim Lo Scalzo
Imenovan za ministra

Tramp je saopštio da je Džekson "visoko obučen i kvalifikovan", prenosi AP, uz ocenu da ova odluka nagoveštava da Tramp na čelu ovog ministarstva, suočenog sa ogromnim birokratskim izazovima, želi nekoga koga poznaje i kome veruje.

Prethodno su zvaničnici Bele kuće najavili da će Šulkin uskoro podneti ostavku jer je, kako su objasnili, on postao smetnja zbog stalnih spekulacija o njegovoj budućnosti.

Admiral američke mornarice, Džekson je iznenađujući izbor za naslednika Šulkina, nekada zvaničnika administracije Trampovog prethodnika Baraka Obame i prvi ministar za veterane koji zapravo nije veteran, ocenjuje AP.

Tramp je nedeljama razmatrao opcije za novog ministra, ali nije bilo poznato da je među kandidatima i Džekson, napominje američka agencija.

Inače, Džekson je od 2013. predsednikov lekar, rekao je neimenovani izvor iz bliskog Trampovog okruženja.

Ovaj lekar je postao poznat javnosti nakon što je na konferenciji za medije u januaru izneo rezultate Trampovog lekarskog pregleda, a tada je, kako navodi još jedan izvor blizak Trampu, predsednika impresionirao ponašanjem pred kamerama i veštim odgovorima na pitanja novinara dok je opisivao "ružičastu sliku" o njegovom zdravlju.

Američka veteranska organizacija izrazila je, međutim, zabrinutost zbog Šulkinove smene i imenovanja Džeksona, za koga smatra da nema dovoljno iskustva kako bi rukovodio ovim velikim ministarstvom.

Republikanski predsednik Odbora za pitanja veterana Predstavničkog doma Fil Rou izrazio je uverenje da je Šulkin "fantastično obavljao svoj posao" i da nije trebalo da bude smenjen, ali je napomenuo da "na kraju krajeva, ministri u kabinetu moraju biti po volji predsednika".

Ipak, Rou je rekao da "poštuje Trampovu odluku, podržava njegovu agendu i ostaće spreman da sarađuje sa bilo kim ko je posvećen pravom poslu u korist američkih veterana".

Šulkin je drugi ministar u Trampovom kabinetu koji odlazi zbog kontroverzi u vezi sa skupim putovanjima, nakon što je bivši ministar zdravlja Tom Prajs podneo ostavku prošlog septembra.

Šulkin je rekao da ima puno poverenje u Belu kuću, u trenutku kada se nastavlja istraga o njegovim putovanjima i upravljanju ministarstvom.

On se složio da vladi refundira više od 4.000 dolara nakon što je unutrašnja služba za nadzor prošlog meseca zaključila da je on neprimereno dobio ulaznice za Vimbldon, a njegova supruga putovala u Evropu s njim o trošku poreskih obveznika.

Šulkin je za dramu unutar ministarstva okrivio "pobunu" nekoliko članova osoblja, tvrdeći da ima podršku Bele kuće da ih smeni.

Međutim, u najnovim izveštajima utvrđeni su dokumentovani propusti u upravljanju ministarstvom i dokazi o rasipanju novca, a iznete su i optužbe da je Šulkin koristio jednog člana svog obezbeđenja za lične potrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online