Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
09:29
Vestionline A

Kim Džong Un stigao u Kinu u misterioznom vozu, pozvane SAD

Severnokorejski lider Kim Džong-un i kineski Si Đinping sastali se juče u Pekingu kako bi osnažili bilateralne veze, potvrdile obe strane.

EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Kim Džong Un

Kim Džong Un stigao je u Kinu u "misterioznom vozu", praćenom jakim merama obezbeđenja.

Agencija Sinhua prenosi da Kim boravi u nezvaničnoj poseti Kini od nedelje do srede na poziv Sija, navodi AP dodajući da je reč o prvoj poseti severnokorejskog lidera jednoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost 2011. godine.

Poseta ističe natojanja Pekinga i Pjongjanga da se bolje pozicioniraju tako što će pokazati uzajamnu podršku uoči planiranih Kimovih sastanaka sa južnokorejskim presednikom Mun Džae-inom i predsednikom SAD Donaldom Trampom narednih nedelja, ocenjuje AP.

Si je razgovarao sa Kimom u Velikoj narodnoj sali u Pekingu, a on i njegova supruga Peng Lijuan priredili su banket za Kima i njegovu suprugu Ri Soi Ju, navela je Sinhua.

Zajedno su, kako se navodi, takođe prisustvovali izvođenju jedne umetničke predstave.

U zvaničnim izveštajima obe strane o poseti ističu se srdačne veze dvojice lidera u nastojanju da se umanje nedavne tenzije izazvane Kimovim razmeštanjem nuklearnog oružja i raketa dugog dometa.

Veze su zahladnele i kada je Kina podržala oštrije sankcije UN protiv Severne Koreje i obustavila uvoz uglja, rude gvožđa i tekstila, podseća AP. Si je, prema agenciji Sinhua, rekao Kimu da Kina visoko ceni njegovu posetu.

Kim je, kako se navodi, rekao da njegova zemlja želi da pretvori odnose sa Južnom Korejom "u odnos pomirenja i saradnje", kao i da je Severna Koreja spremna za sastanak sa Sjedinjenim Državama.

Analitičari navode da je Kim možda osetio potrebu da se konsultuje sa tradicionalnim saveznikom uoči susreta sa Munom i Trampom, kao i da Kina nije žele da Kimov prvi sastanak sa stranim zvaničnikom bude sa nekim drugim, a ne sa kineskim predsednikom.

Severnokorejska zvanična agencija KCNA objavila je lično pismo upućeno Siju datirano od srede u kojem on izražava zahvalnost kineskom rukovodstvu na "toploj dobrodošlici" tokom njegove "produktivne" posete.

Kim je rekao da će prvi sastanak lidera dve zemlje pružiti "prekretnicu u razvoju uzajamnih odnosa kako bi se "ispunili zahtevi nove ere". "Najbolje je da moja prva poseta inostranstvu bude prestonici Narodne Republike Kine. To je ujedno i jedna od mojih ", rekao je Kim.

On je tradicionalne saveznike opisao kao nerazdvojivu "susednu braću" čiji odnos je oblikovan "svetom međusobnom borbom" za postizanje socijalističkih ideala, prenela je severnokorejska agencija.

KCNA takođe prenosi i da se Kim založio za češće sastanke sa Sijem i drugim kineskim zvaničnicima kako bi se produbila bilateralna saradnja i takođe da je pozvao predsednika Kine da poseti Severnu Koreju što je Si "sa radošću prihvatio".

Bela kuća: Obavešteni smo, zvala nas Kina

S druge strane, kineska vlada kontaktirala je Vašington kako bi obavestila američke zvaničnike o poseti severnokorejskog lidera, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da brifing uključivao i "ličnu poruku predsednika Sija predsedniku Trampu" koja je preneta predsedniku. Ona nije navela detalje poruke, prenosi AP.

Sanders je istakla da su SAD u bliskom kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da najnoviji razvoj događaja posmatra ka "još jedan dokaz da kampanja SAD maksimalnog pritiska stvara odgovarajuću klimu za dijalog sa Severnom Korejom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online