Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.03.2018.
15:32
Vestionline, Sputniknews.com A

Napad na SR Jugoslaviju i presedan Kosova bili su "pilot-projekat" Vašingtona

Ljudska prava i borba protiv korupcije za Sjedinjene Države su samo izgovor i alat za obračun sa onima koji se protive njihovoj politici, smatra Beatris Bisio, profesor Federalnog univerziteta u Rio de Žaneiru.

youtube.com/Sputnjik Srbija
Beatris Bisio

U tom svetlu, kaže ona, napad na SR Jugoslaviju i presedan Kosova bili su samo "pilot-projekat“ za naredne intervencije Vašingtona širom planete.

Beatris Bisio, koja je na Fakultetu za politiku i bezbednost održala predavanje o situaciji u Latinskoj Americi, svojevremeno se oštro usprotivila NATO agresiji na Jugoslaviju, kao i samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, upozoravajući da će presedani napravljeni tada imati teške posledice na globalnoj sceni.

- Naše iskustvo u Latinskoj Americi je da su SAD uvek koristile pitanje ljudskih prava u sopstvenom interesu. Na primer, u svim ciklusima diktatorskih režima šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u Brazilu, Urugvaju, Argentini, Čileu, bilo je strašnih kršenja ljudskih prava, ubistava, mučenja, nestanaka. Šta su SAD uradile? Ništa. Mnogi od tih diktatora bili su strateški partneri Sjedinjenih Država - ukazuje u emisiji „Sputnjik intervju“ profesorka Bisio, koja spada u najcitiranije stručnjake u Latinskoj Americi.

Ocenjujući da je Kosovo bilo "pilot projekat“ Vašingtona, ona podseća da je napad na SR Jugoslaviju preduzet bez podrške Ujedinjenih nacija, da bi zatim, u okviru novog shvatanja nacionalne bezbednosti SAD, bila proglašena "Bušova doktrina preventivnog napada“.

- Ako bi administracija SAD pomislila da bi neka zemlja mogla da postane značajan protivnik Sjedinjenih Država i da predstavlja rizik za njenu bezbednost, tada je dozvoljen ’preventivni napad‘. Sa tim načinom razmišljanja i shvatanja, oni su sproveli napad na Avganistan, Irak, Libiju - navodi Bisiova.

Kako kaže, spisak je dug, a u pitanju je novo tumačenje međunarodnog prava jer su sve te agresije bile pokazatelj dvostrukih standarda. Naša sagovornica upozorava da je suština današnje situacije u svetu da ti dvostruki standardi stavljaju pod veliki znak pitanja problem ljudskih prava.

- Ona se danas koriste kao alat za dominaciju od strane istih onih sila koje su u prošlosti bile kolonijalne, imperijalističke sile. One su držale u svojim rukama odluku kada će intervenisati, na koji način i pod kojim okolnostima, i to je strašan izazov za čitavo ljudsko društvo - jasna je ona.

Latinska Amerika "zadnje dvorište" Vašingotna

Opisujući politiku Vašingtona u Latinskoj Americi, brazilski naučnica konstatuje da je u njoj bez sumnje veoma živa Monroova doktrina, što je politika koju je u prvoj polovini 19. veka formulisao predsednik Džejms Monro s ciljem da obezbedi primat interesa Vašingtona u tom regionu, ali koja je često korišćena kao pokriće za javne i tajne intervencije SAD u latinoameričkim zemljama. Da je Monroova doktrina prisutna u februaru je, podseća Bisiova, vrlo jasno rekao i sada već bivši američki državni sekretar Reks Tilerson.

Ta poruka potvrđuje da je Latinska Amerika "zadnje dvorište" Vašingtona, koji to pokazuje uplićući se u politiku i suverenitet latinoameričkih zemalja, kao recimo u Venecueli, kaže ona, dodajući da je druga poruka Latinoamerikancima bila da SAD nisu voljne da dozvole Kini da postane važan partner, iako ona to već jeste mnogim zemljama Južne Amerike.

- Ne znam na koji način misle da to sprovedu, jer Kina već jeste glavni trgovinski partner Brazila, Argentine, Kolumbije, Čilea i mnogih drugih zemalja Latinske Amerike. I povećava svoje prisustvo. Nije jasno kako će Trampova administracija implementirati nešto što će to zaustaviti - ocenjuje Bisiova. Na pitanje znači li to da će SAD i Kina voditi trgovinski rat u Latinskoj Americi, naša sagovornica ističe da najnovija Nacionalna strategija SAD objavljena u decembru jasno definiše glavne tačke te agende.

Beatris se seća Tita

Beatris Bisio se, u razgovoru sa novinarkom Sputnjika, prisetila i samita nesvrstanih u Havani, na Kubi 1979. kada je kao novinar pratila pres-konferenciju Josipa Broza Tita:

- Predsednik Tito je bio jedna od najvažnijih ličnosti prisutnih na konferenciji i hteli su da ga čuju svi novinari - a bilo je više od hiljadu izveštača sa konferencije. Bilo je veoma mnogo ljudi na pres-konferenciji, možda više od svih koje sam videla. A on je strpljivo odgovarao na pitanja. Bio je star i možda umoran, ali imao je dovoljno strpljenja da odgovori na svako pitanje na veoma učtiv način. Zato se toga sećam kao posebnog trenutka kom sam imala privilegiju da prisustvujem.

- Kada je reč o zemljama Latinske Amerike, definisano je, pre svega, da se zaustavi Kina, a kao drugo da se unapredi partnerstvo sa pravosudnim organima u svakoj zemlji, sa ciljem "borbe protiv korupcije". To je nešto novo - konstatuje Bisiova, podsećajući da su u vreme Baraka Obame glavna definicija za Latinsku Ameriku bila ljudska prava, kao jedan od glavnih problema, opet koristeći ih na način na koji je to korisno i interesantno Sjedinjenim Državama.

- Međutim, najnoviji dokument je odraz vizije Trampove administracije za Latinsku Ameriku - da se apsolutni prioritet da borbi protiv korupcije. Vrlo je simptomatično da u ovom trenutku u Latinskoj Americi imamo sedam bivših predsednika i potpredsednika koji se nalaze u zatvoru, ili su na putu da odu u zatvor, pod optužbama za korupciju. Uglavnom su to lideri koji su se protivili američkoj strategiji za Latinsku Ameriku - upozorava Bisiova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online