Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
09:11
Vestionline, Tanjug A

BBC: Pet stvari koje treba znati o izborima u Rusiji

I dok je ishod predsedničkih izbora u Rusiji koji se danas održavaju možda već unapred poznat, britanski servis BBC ukazuje na pet stvari na koje treba obratiti pažnju.

EPA/Yuri Kochetkov
Da li će Rusi ostati dosledni?

Prva takva je izlaznost. Malo je onih koji sumnjaju da Vladimir Putin neće osvojiti četvrti mandat uz veliku većinu glasova, a zvanične ankete govore da ima podršku oko 70 odsto građana.

Međutim, kako se dodaje, Kremlj nastoji da pobedi moguću apatiju birača zbog očekivanog ishoda, kako bi rezultat izbora dobio imao veći legitimitet, naročito u inostranstvu.

Mnogi posmatrači veruju da sedam Putinovih protivkandidata imaju ograničene mogućnosti i da ne predstavljaju pravi izazov te ih nazivajuju "cirkusom".

Kremlj se trudio da kampanju učini živopisnom i aktivnom kako bi se probudili birači. Ta kampanja ipak nije predstavljala nikakvu pretnju za Putina koji nije učestvovao u predizbornim debatama dok su se ostali kandidati svađali.

Treću stvar BBC predstavlja pod nazivom "Setite se Krima" ukazujući da je nad izborima lebdela slika predsednika Putina kao spasitelja i ujedinitelja Rusije, čoveka koji štiti zemlju od okupacije navodno neprijateljskog Zapada.

Ključni deo ovoga je pripajanje Krima koje Kremlj koristi kao deo nastojanja da mobiliše Ruse iza nacionalizma.

BBC napominje da je i datum održavanja izbora vešto pomeren na 18. mart, dan kada se obeležava četiri godine od kako je Rusija preuzela Krim. 

Kao četvrta stvar BBC ističe da ima nešto i u pitanju ko ne učestvuje na izborima.

Najuticajniji opozicioni lider Aleksej Navaljni ne može da učestvuje na jer mu je to zabranjeno izborima zbog presude za proneveru što on smatra politički motivisanom odlukom. 

Svojom omiljenom temom - korupcijom na visokom nivou - Navaljni, ocenjuje BBC, ume da dotakne mase, za razliku od  Putinovih protivkandidata.

Kremlj se ove godine posebno fokusirao na mlade birače od 18 do 30 godina kao najvažniju ciljnu grupu strahujući od njihovog nezavodoljstva političkim sistemom i ekonomskom perspektivom, navodi BBC.

Putin je ovoga puta bio na čak nekoliko predizbornih skupova posebno organizovanih za mlade birače hvaleći novu snagu Rusije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online