Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
15:11
Vestionline A

Fenomen Putin: Rusi ga vole - Zapad ga mrzi, ali poštuje

Vladimir Putin veliki je favorit za pobedu na ruskim predsedničkim izborima koji će se održati u nedelju - on je omiljen u Rusiji, a na Zapadu od njega prave "osovinu zla" protiv koje se okuplja NATO.

EPA/Kirill Kudryavtsev/Pool
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Prema redovnim anketama Sveruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja, Putin će sigurno dobiti više od 60 odsto glasova, jer uživa oko 70 odsto podrške birača. 

Za milione Rusa Putin je čovek koji je doneo stabilnost nakon političkog i ekonomskog haosa u devedesetim godinama prošlog veka. On je obnovio vlast i ugled Moskve na međunarodnoj pozornici izgubljen nakon raspada SSSR-a.

"Putin je poput ogledala u kome svako može da vidi ono što želi", ističe u razgovoru za zapadne medije politički analitičar Konstantin Kalačov. 

On ukazuje na činjenicu da jedni smatraju da je Putin podigao Rusiju, koja je bila na kolenima, i obnovio vojsku i vojnu industriju. Za druge je Putin onaj koji je podigao životni standard građana i obezbedio isplatu penzija na vreme. U inostranstvu, pak, o njemu imaju potpuno drugačiju sliku - Putin se neretko pojavljuje na naslovnim stranama novina kao simbol apsolutnog zla.

"To što ga smatraju najvećim neprijateljem Zapada - znači da mu priznaju status najvećeg političara", ističe Kalačov i objašnjava: "Ako vas se boje, znači da vas poštuju".

Putina na Zapadu optužuju, između ostalog, da je uveo Rusiju u ukrajinski sukob i da je kriv za doping afere ruskih sportista. Ruski predsednik je posebno razjario zapadnu vojnu alijansu kada je Rusija ušla u sirijski konflikt na strani predsednika Sirije Bašara al Asada i potpuno promenila odnos snaga na terenu. 

Međutim, u očima Vladimira Putina sve te zamerke zapravo pokazuju da snažna Rusija smeta Zapadu. Upravo zato je ruski predsednik odlučio da vodi kampanju za izbore 18. marta pod sloganom: "Snažan predsednik snažne zemlje!".

Tako je u govoru u parlamentu početkom marta Putin predstavio novo, kako je naglasio, nepobedivo rusko oružje, poručivši Zapadu: "A sad ćete nas slušati!".

Prema anketama, njegov najveći suparnik je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin, koji ima podršku tek oko osam odsto birača. Rusi se najviše boje povratka nestabilnosti kakva je vladala u devedesetim godinama prošlog veka. Taj strah je posebno snažan izvan Moskve.

"Ne vidim nijednog drugog kandidata koji bi mogao biti naš vrhovni komandant", rekao je čuveni filmski režiser Nikita Mihalkov pred stotinjak hiljada ljudi na mitingu u Moskvi.

Tako razmišlja veliki broj Rusa, pa će Putin, sa velikom verovatnoćom, još šest godina predvoditi Rusku Federaciju, uprkos sve namrštenijim pogledima iz zapadnih prestonica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online